Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

Powered By Blogger

sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Reacția Societății civile

Împreună cu Alexandru Vlădescu, www.alexandruvladescu.wordpress.com ,am realizat o analiză despre modul în care a reacționat societatea civilă în cazul Colectiv .

Societatea civilă a fost supusă stresului Colectiv, a fost foarte de interesant de urmărit în această analiză, modul în care fiecare om s-a implicat .


“Colectiv” sau noua societate civilă
Tragedia de anul trecut, din clubul bucureştean Colectiv, a scos la suprafaţă în întreaga ţară noua societate civilă. Această societate civilă s-a format în ultimii ani pe reţelele de socializare şi tot ea pare că a stabilit şi identificat vinovaţii adevăraţi ai acestei tragedii. De fapt, după cum afirmă şi scriitorul Mircea Cărtărescu, vinovaţii sunt nimeni alţii decât “clasa politică în totalitatea ei”.
Ce a urmat după Colectiv?
Tragicul eveniment a adus marşuri, petiţii sau spânzurări în efigie şi, toate la un loc, au condus către maturitate şi dezbatere publică în societatea românească. Mai mult, după ce zeci de tineri au murit se anunţă un nou partid pe scena politică: partidul Facebook. Mai facem precizarea şi că preşedintele a chemat la consultări societatea civilă. Astăzi, noi vom vedea cum a reacţionat societatea civilă şi reprezentanţii săi pe parcursul crizei Colectiv.
Ce este societatea civilă?
Până la urmă, pentru a putea porni la drum în demersul nostru, vom începe cu definiţia societăţii civile. Aşadar, societatea civilă este ansamblul formelor de organizare care asigură „o solidaritate și o capacitate de reacție spontană a indivizilor și a grupurilor de indivizi față de deciziile statului și, mai în general, față de tot ce se petrece în viața de zi cu zi a țării.”, conform lui Nicolae Manolescu.
Lista actorilor implicaţi din societatea civilă, care au trimis o scrisoare către Preşedintele României, în care cer integritate şi competenţă pentru noul Guvern, conform realitatea.net
Sorin Ioniță-Expert Forum
Elena Calistru-Funky Citizens
Nicușor Dan – Asociația Salvați Bucureștiul
Mihai Dragoș – Consiliul Tineretului din România, Ionuț Sibian – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Cristina Guseth – Freedom House,
Liviu Mihaiu – Salvați Dunărea și Delta
Ema Stoica- studentă la Jurnalism
Adrian Despot – artist
Teodor Benga – OKIAN
Alexandru Bîndar – Uniunea Studenților din România
Cătălin Drulă – Asociația Pro Infrastructura
Edmond Niculușcă – Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate
Horia Oniță – Consiliul Național al Elevilor
Claudia Postelnicescu – Inițiativa România
Ștefan Dărăbuș – HHC România
Andrei Cornea – GDS
Clara Matei – Asociația Medicilor Rezidenți din România
Organizațiile semnatare ale scrisorii deschise sunt Academia de Advocacy, ActiveWatch, Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, Asociația ACCEPT, Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC), Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), Asociația Pro Democrația (APD), Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN), Asociația Tură în Natură, Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale, Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul pentru Legislație Nonprofit, Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Civitas ’99, Confederația CARITAS România, Expert Forum, Federația Dizabnet — Rețeaua Organizațiilor Furnizoare de Servicii în Domeniul Dizabilității, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Federația VOLUM, Freedom House, Fundația Alături de Voi, Fundația Comunitară București, Fundația Estuar, Fundația Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare (PACT), Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Funky Citizens, Grupul pentru Democrație Participativă Plenum, Inițiativa România, Institutul pentru Politici Publice (IPP), Miliția Spirituală, Romani Criss — Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii, Salvați Copiii România, Societatea Academică din România (SAR) și TERRA Mileniul III.
Articol 2.Apel către Președinte – vrem guvern competent și integru
Stimate Domnule Președinte
Vă adresăm acest apel în numele organizațiilor neguvernamentale semnatare și în spiritul stării de nemulțumire profundă manifestată în stradă ca reacție la criza statului. Există un numitor comun al revendicărilor din stradă și al celor din partea organizațiilor neguvernamentale: lupta împotriva corupției și reforma clasei politice.
Ca prim pas pe drumul spre un alt fel de a face politică vă solicităm ca pentru viitorul candidat la postul de prim-ministru și pentru membrii cabinetului său să aplicați următorul set de criterii de integritate și competență:
Integritate:
• nu este și nu a fost implicat în comiterea de infracțiuni sau în scandaluri de corupție, nu a fost condamnat și nici nu este trimis în judecată pentru astfel de fapte;
• nu este și nu a fost implicat în obținerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate și nici în cazuri de conflict de interese;
• nu este și nu a fost implicat în migrații politice/traseism, nici în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcții publice;
• nu este și nu a fost implicat în promovarea unor valori, poziții sau proiecte care contravin statului de drept;
• nu a ocupat funcții de conducere în fostul PCR, nu a fost informator și nu a făcut parte din fosta Securitate și nici din actualele servicii secrete;
• nu a promovat şi nu promovează discurs discriminatoriu, bazat pe ură.
Competență:
• capacitatea de a impune respect pe baza autorității profesionale;
• capacitatea de a demonstra buna cunoaștere a unui domeniu profesional;
• capacitatea de a formula o viziune, prin analiza și sinteza informațiilor culese de către personalul pe care îl coordonează;
• capacitatea de a coordona echipe de oameni și procese decizionale;
• capacitatea de a comunica și negocia eficient, atât în interiorul echipei, cât și cu publicul.
Componența oricărui Guvern în România ar trebui să asigure echilibrul de gen.
De asemenea, solicităm să faceți un demers similar în interiorul Administrației Prezidențiale, astfel încât până la 31 decembrie 2015 întreaga echipă din jurul dumneavostră să respecte aceleași criterii. Exemplul Administrației Prezidențiale este imperativ pentru reformarea instituțiilor statului și a clasei politice.
Odată cu aplicarea criteriilor de integritate și competență, ne dorim ca Președintele României să își asume demararea unui proces de consultare cât mai amplă cu cetățenii și cu organizațiile neguvernamentale, inclusiv prin folosirea unor instrumente participative care au funcționat în alte state democratice și punând în valoare inițiativele construite deja în spațiul virtual al protestului din această perioadă. Ne așteptăm ca Președintele, în calitatea sa de mediator între puterile statului, precum și între stat și societate, să obțină un angajament politic ca toate acestea să fie valorificate prin intermediul unui proces asumat de principalele instituții ale statului (Parlament, Guvern) din care să rezulte modificări legislative și instituționale care să răspundă problemelor semnalate de cetățeni. Subliniem necesitatea ca acest proces de consultare, pe scară largă, sa fie asumat de toate partidele politice și instituțiile publice ca o practică firească și permanentă în spiritul dorinței reale de consolidare a democracției participative în România și nu ca o simplă manevră de deturnare a protestelor din piață.
Reafirmăm că organizațiile neguvernamentale, în general, nu au o vocație de reprezentare populară; ele doar adună oameni în jurul unor idei, principii sau drepturi. Organizațiile semnatare, în particular, nu pretind că vorbesc în numele societății civile în ansamblul ei, ci doar în virtutea misiunii și expertizei lor. Modul în care a fost pregătită consultarea publică a Președintelui cu cetățenii și societatea civilă organizată, deși probabil bine intenționată, a fost deficitar și, în loc să crească încrederea publicului în instituțiile statului și în organizațiile societății civile, a provocat încă și mai multă confuzie, suspiciuni și diviziuni la nivelul societății civile. Ne așteptăm ca cei responsabili pentru această situație să își asume răspunderea.
Solicităm ca propunerile concrete de reforme pe care organizațiile societății civile le-au cerut în ultimii ani să nu mai fie ignorate de decidenții politici. Și încrederea organizațiilor neguvernamentale în majoritatea instituțiilor politice s-a terminat sau se apropie de epuizare.
Sorin Ionita
Expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale; consultant al Consiliului Europei, Băncii Mondiale şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani; reprezentant al României ȋn Comitetul Economic şi Social European (EESC), sectiunile Transport-Energie şi Mediu-Agricultură; lector asociat al Maastrict School of Management (MSM). A terminat Institutul Politehnic Bucureşti (IPB); Master la Central European University (CEU), Budapesta; a fost Fulbright fellow la Georgetown University, Washington DC.
31 octombrie la 10:08
De data asta nu-i despre Oprea, nici Arafat. Cel mult, primul ar fi trebuit huiduit sa se care dracului de acolo, dar nici asta nu s-a intamplat.
De data asta este despre noi: hipsterasi hiper-smecheri, hiper-activi pe retele sociale, hiper-critici cu guvernul, cu statul (nu ca am intelege cum functioneaza), cu gura mare, care le stim pe toate, din Palestina pana la incalzirea globala, vaccinuri si criza Euro, cum sa fie bine in lume si pace globala, daca nu ne-ar impiedica marile conspiratii politice si economice. Care vrem respect, vrem o tara ca afara, avem cate o solutie la orice, dar politicienii de prosti si ticalosi ce sunt nu ne asculta. Desi in cv avem diploma doar de la scoala de muzici, dans si gandire pozitiva tibetana, plus un master in stand up comedy.
Iar cand ne apucam sa facem ceva pe cont propriu, bagam evaziune fara jena (ca nu-i asa, ce face statul pentru noi?), spaga la greu (altfel nu se poate, frate, gen) si ne dam foc la chiloti ca Dorel. O fi tot vina guvernului, trebuia sa ne scrie in frunte ca lemnul e o chestie care arde.
Vreau sa zic, parca as vrea sa vad azi si un pic de autocritica de la sutele de capete seci care tropaie artistic in spatiul public sau pe retele, blogari, promotori si animatori, directori de cultura trendy si manageri de lifestyle, ca baietii astia trei, patroni de club.
Iar de maine, incepem iar sa injuram guvernul, no problem
31 octombrie la 17:51 • editat •
Cat de prizoniera e lumea (si presa, si FB) cliseelor verbale: sistemul de salvare si cel medical de urgenta nu trebuie criticat in acest caz – ci dimpotriva, laudat. Dupa toate standardele, a reactionat remarcabil de bine la un eveniment neprevazut, extraordinar si masiv. In cateva ore situatia a fost sub control si toate zecile de victime triate, in paturi de spital, tratate la nivel de top.
Deci da, exista si bucati de sector public care functioneaza. Si nu-s putine. Asa ca inainte sa vorbim, hai sa ne mai si informam, si mai ales sa gandim. Si sa mai lasam gargara
2 noiembrie la 11:06 • editat •
Uite ca cineva a inteles apelul meu la autocritica de acum doua zile : patronul de la Expirat. Chiar daca o vireaza in misto si copite in autoritati, altfel desigur meritate, si o da pe smechereala, e totusi autocritica. Dragi clubisti, showbiznizmen si vamaioti, e despre voi (noi?), care dupa ce unitisalvati prin piata, va duceti la job si uite ce faceti. Nu e cazul sa vociferati, e suficient sa schimbati macar un sfert modul cum va functioneaza afacerile, aia care le aveti. Si sa nu mai intrebati macar 2-3 zile ca omul asta: unde-s banii din impozitele mele? Pai unde sa fie fraiere, in pensia lui tac-tu si in ambulantele alea si in tratamentul de 20.000 euro pe zi pe care il primeste acum un pacient cu arsuri severe. Insa altfel omul trebuie laudat ca vorbeste. Primul. E discutia pe care trebuie s-o avem. El trebuie invitat acum la TV, dar nu cu moderatorii actuali, care sunt irecuperabili de stridenti si superficiali
2 noiembrie la 13:54 • editat •
Draga Andrei Sosa, e bine ca vorbesti in public, presupune curaj. Dar daca vrei sa faci ceva util, uite o propunere tip societate civila:
1. Nu trebuie sa inchizi clubul Expirat, dimpotriva. Faceti rapid o asociatie a patronilor privati de cluburi, baruri & asemenea, care sa stabileasca reguli minime de business etic in sectorul vostru, dupa care va auto-monitorizati si va dati certificat de compliance, cu 1-2-3 stele. Faceti chestia publica. Puteti fi doar trei la inceput si treptat chemati altii sa se alature, pe masura ce se pun in regula cu criteriile. Nu puneti criteriu toate fleacurile din legi, multe confuze si aiurea, ci aspectele importante. Self-policing este o chestie civilizata, care functioneaza mai ales dupa asa evenimente tragice high profile si schimba perceptia publica asupra sectorului. Acum este isterie publica, e de inteles. Dar hai sa nu lasam sa profite de ea tot pe generalul Oprea si inspectorii spagari din primarii.
2. Simultan, porniti un dialog cu autoritatea pentru reducerea hartogariei inutile si a regulilor birocratice stupide, care nu ajuta pe nimeni, va fac viata grea ca antreprenori si nu va permit sa lucrati pe ce este important. Ca grup ce actioneaza transparent aveti mult mai multe sanse si legitimitate decat unul cate unul, cu demersuri punctuale si personale, sau poate chiar incercand sa ungeti cine stie ce rotite intepenite.
Daca porniti demersul asta, EFOR si alte 2-3 ONGuri vor fi alaturi de voi si va vor sprijini in dezbaterea publica si in actiunea de de-birocratizare & transparentizare, pentru ca in general asta e ce vrem si noi. E o promisiune.
(daca cineva ii poate da mesaj direct lui Andrei Sosa, pliz fwd, eu nu pot)
3 noiembrie la 17:34 • editat •
N-am glumit, am stabilit azi la EFOR ca vrem sa facem treaba asta: sa gazduim o discutie pe reforma regulilor aplicabile acestor cluburi. Deci daca patronii sunt interesati si frustrati ca punctul lor de vedere nu e ascultat, asta e ocazia. Hai sa facem o treaba care sa functioneze, cu reguli putine si bune, nu multe, proaste si inaplicabile. Dai intai hai in Piata Victoriei sa ii dam pe astia jos…
http://www.contributors.ro/reactie-rapi…/reforma-cluburilor/
3 noiembrie la 20:23 • editat •
Le-a luat Dzeu mintile:
Piedone promite ca face monument cu numele mortilor pe el
Ponta tocmai l-a demis pe seful de la Protectia Consumatorilor, ala care verifica preturile in club si termenul de garantie la grisine emoticon smile
3 noiembrie la 23:01 • editat •
Din piata.
Piedone, du-te bai, ca-ti facem noi cruce si-ti punem numele pe ea.
Si ia-l cu tine si pe Oreste, care a vazut in piata tulumbe ale jandarmeriei care imprastie radiatii electromagnetice.
Jizas, unii mai deranjati ca altii
4 noiembrie la 11:03 • editat •
A demisionat Impecabilu’, i-a facut Dragnea vant intr-un final. Ca UNPR sunt total rupti de realitate daca sperau sa continue, iar Ponta fara General n-avea cum sa reziste.
Ma intreb daca cei care au vazut vreodata o speranta in Ponta isi reevaluaza macar acum lipsa cosmica de discernamant, sau tot li se pare ca omul era de tip nou, a lasat vreo mostenire pozitiva, etc. Aud ca in ultimele clipe ii avea alaturi tot pe Bogdan Teodorescu & Palada, aia care i-au pierdut alegerile
4 noiembrie la 11:28 • editat •
Negustorii de piei de closca au inceput deja sa-l promoveze la greu pe Vasile Dancu pentru premier. Adica daaaa, ar fi bun Dacian Ciolos, dar parca si mai bun dl Dancu, eminent sociolog si cunoscator al poporului… Mare e spaima de pierderea puterii in PSD, deci vuvuzelele au primit ordin pe unitate.
4 noiembrie la 12:06 • editat •
Cătălin Drulă, a plecat si Piedone. Sa nu cititi demisia ca va buseste plansu’.
Dar am ramas fara subiect de mars, acuma ce facem?
Mergem la Patriarh? el a mai ramas
4 noiembrie la 13:58 • editat •
Cătălin Drulă, hai ca a aparut si subiectul protestului de maine:
se aude ca a fost chemat iute-iute de la Washington George Maior.
Daca pe Johannis atat l-o duce capul, acum ca are puterea si poate juca big, sa incerce sa guverneze tot cu generali expirati sau reteaua de la Academia de Informatii si Colegiul de Aparare, sa inventeze non-entitati gen Hellvig, apai vom mai avea niste marsuri si o demisie saptamana viitoare, zic
4 noiembrie la 18:32 •
Agenda corecta este urmatoarea:
1. Alegeri anticipate cat mai rapid. Nu puneti botul la vrajeala ca sa mai stam, ca nu-i timp sa apara forte noi, etc. ESTE timp sa apara, chiar intr-o luna, plus alea care sunt deja. Acum baietii sunt descumpaniti si trag de timp, nimeni nu va lua UNPR toxic pe liste, deci acest partid balama dispare, vor fi altii partid balama, cei cu agenda reala a strazii. Care e simpla: anti-coruptie, oameni credibili. Ca e M10, ca sunt altii, vor avea 10% lejer in climatul actual.
2. Presiune pe Parlament, in strada, sa anuleze mandatele celor 550 primari migratori pe ordonanta din 2014. CCR a zis ca trebuie s-o faca, ei au blocat decizia in Parlament din ianuarie, prin celebrul blat tacit PSD-PNL.
Astia toti trebuie dislocati din functii acum, anul asta, cu tot cu tutorii lor din servicii, atat aripa A cat si aripa B. Presiune in strada.
Nu puneti botul la planul B si impaciuitorismele lui Dragnea, e acelasi sistem, doar ca mai putin plavan decat cel care-l folosea pe Oprea.
6 noiembrie la 10:01 • editat •
Parerea despre situatiune in interviu mai jos, ce as spune si la Cotroceni azi daca am fi invitati. Nu s-a intamplat inca si ma tem ca ideea asta cu consultarile incepe sa semene a fiasco, ma intreb cum selecteaza ei acum din cei 3000 de autopropusi pe acel email de la miezul noptii. Nu-i problema, noi am spus clar ce vrem, astea 5 organizatii, si a rezumat misto Iepurele Mizantrop in desen. N-avem pretentia de a reprezenta strada, natiunea sau diverse clase sociale. Sutele care ne-au scris de ieri pana azi sa se ralieze le-am dirijat catre adresant, la Cotroceni.
„Daca ii vor inlocui pe Oprea cu consilieri ai lui Oprea si pe Ponta cu consilieri ai lui Ponta, nu cred ca va merge. Si ar fi bine sa se renunte la absolventii Colegiului National de Aparare si ai Academiei de Informatii. (…) Nu mai vrem sa avem in Parlament partidul serviciilor.”
30.10.2015. Ora 22:32. Clubul Colectiv ia foc. Ora 22:32. Se dezlănțuie iadul în clubul Colectiv din Capitală. Membrii trupei rockGoodbye to Gravity, care își lansau albumul, dau drumul la artificii, iar o scânteie este suficientă pentru ca flăcările să se aprindă. Ora 22:43. Ajunge prima ambulanță. De peste tot se aud țipete disperate de durere. Autoritățile declanșează planul roșu de intervenție așa că la fața locului au venit în total 28 de ambulanțe, două echipaje de la descarcerare, 11 mașini de pompieri și peste 30 de alte mașini de transport victime. Secretarul de stat Raed Arafat, dar și ministrul Gabriel Oprea au ajuns și ei acolo pentru a-i coordona pe salvatori. Este dat publicității și primul bilanț al morților.
22:36- Ajung primele echipaje de intervenţie la faţa locului. Intervenţia forţelor MAI pentru salvarea persoanelor surprinse de incendiului din zona centrală a Capitalei s-a finalizat, dar ministerul continuă să sprijine Ministerul Sănătăţii în gestionarea acestei crize. MAI menţionează că primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22.36, iar primele echipaje medicale de intervenţie au ajuns la faţa locului la 22.43.
23:18 -Digi24- prima televiziune care a anunţat incendiul la ora 23: 18 minute
Astfel, avem prima ştire site publicată la această oră:
ACTUALIZARE 23:19. Incendiu în clubul Colectiv | Trei zile de doliu naţional.
Tragedie petrecută vineri aseară într-un club din Bucureşti – 27 de oameni au murit şi 146 au fost răniţi într-un incendiu devastator izbucnit în Clubul Colectiv, din fosta fabrica Pionierul, în sectorul 4. Au fost declarate trei zile de doliu naţional. Tragedia s-a petrecut în timpul unui concert la care au fost prezenţi peste 400 de oameni, spun martorii. În total, 184 de persoane au ajuns la 12 spitale din Bucureşti şi unul din Ilfov. 146 de oameni sunt acum internaţi. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că acest club nu avea autorizaţie de funcţionare de la ISU. Este cea mai mare tragedie petrecută într-un club din lume în ultimii doi ani. Dimensiunea tragediei a determinat Ministerul de Interne să instituie planul roşu. A fost o şedinţă, la Guvern, sâmbătă, la ora 7, a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă și la ora 12:30 o reuniune specială de guvern. Autorităţile au făcut apel la donare de sânge. Puteţi merge la Centrul de Transfuzii Bucureşti, la centrul de la Spitalul Municipal din Capitală și la cel deschis special la Spitalul Floreasca. Digi24 vă ţine la curent cu tot ce se întâmplă, corespondenţii Digi24 sunt în punctele-cheie şi ne transmit cele mai noi informaţii.
ACTUALIZARE. 23.36. Declaraţii reprezentant ISU Bucureşti. „La fața locului au fost trimise echipaje de stingere și toate resursele disponibile din punct de vedere medical, atât SMURD, cât și Ambulanță”, a spus Adrian Marin, reprezentant ISU București.
ACTUALIZARE. 23.43. Sunt aproximativ 12 ambulanțe, unele au făcut deja câte două drumuri pentru a transporta răniții. Doar la Spitalul Universitar au fost transportate 20 de victime. Alți răniți au fost transportați la Spitalul de Arși.
23.46. Apare anunţul cu concertul din Colectiv pe realitatea.net „Goodbye To Gravity: Lansare ‘Mantras of War’ la Club Colectiv Intrarea este liberă, iar accesul publicului în club se face începând cu ora 20:30. Concertul va beneficia de un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice și decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului. Nu vor lipsi invitați speciali, un after-party de Halloween marca GTG și multe alte surprize! Accesul la concert va fi liber, iar CD-ul ‘Mantras of War’ precum și merch-ul, special creat pentru acest eveniment, vor fi disponibile la prețuri promoționale. “Este o etapă foarte importantă pentru noi”, spune basistul Alex Pascu. “Suntem foarte mândri de acest album, iar lansarea va fi un eveniment cu adevărat special pentru fanii rock din România.”
23.46- realitatea.net – declaraţii vocalistul Andrei Găluş şi basistul Alex Pascu
“Cu siguranță va fi un concert unic, cu un setlist extins, ce va cuprinde cele mai bune piese de pe cele două albume ale noastre”, adaugă vocalistul Andrei Găluț.
ACTUALIZARE. 23.56. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat la Digi24 că, potrivit unui bilanț provizoriu, 18 persoane și-au pierdut viața.
Alin Pândaru, unul dintre cei care a fost în această seară în club, a povestit că în timpul concertului a pornit un incendiu din cauza unor artificii. Incendiul s-a extins rapid din cauza spațiului mic.
Bărbatul a povestit că toți oamenii s-au repezit spre ieșire și că s-a creat îmbulzeală.
Nu a avut loc nicio explozie, spune el, deși unii martori spun că au auzit zgomotul unei explozii.
În club erau circa 500 de persoane, spune Alin Pândaru.
31 octombrie 2015
ACTUALIZARE 00.09. Au murit 25 de persoane în incendiul din Capitală, a anunțat ministrul de Interne Gabriel Oprea. Peste 80 de răniți au fost transportați la toate spitalele de urgență din București, a precizat Raed Arafat.
ACTUALIZARE 00.21. Începe transferarea unora dintre pacienții de la Floreasca la alte spitale. Cei care nu sunt răniți grav sunt duși la alte unități medicale.
Între timp, la locul accidentului a început ancheta pentru a se stabili cauzele incendiului.
ACTUALIZARE 00.25. Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în urma incendiului din Capitală.
„Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toți, pentru națiunea noastră și pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicați în operațiunile de salvare și îi rog să aibă încredere că instituțiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune”, a scris președintele pe Facebook.
ACTUALIZARE 00.27. Declaraţii martor. „Focul a pornit de la nişte artificii. S-a extins pe stâlpul clubului după care a luat foc totul. Uşa de evacuare – era doar una singură deschisă, celalaltă era blocată. S-au călcat în picioare. Au spart uşa. În 20 de minute a venit primul echipaj de poliţie. După care au venit pompierii. Au intrat cu măştile de oxigen înăuntru şi au băgat cam o linie la 30 de minute. Explozie nu a fost, dacă era explozie muream cu toţii”, povestește un alt martor.
ACTUALIZARE 00.28. În niciun spital de urgenţă din Capitală nu mai sunt locuri. Surse medicale spun că numărul persoanelor care au murit în incendiu se apropie de 40. Pe de altă parte, unii dintre cei care au ajuns la spitalul Floreasca cu răni grave sunt străini.
La acest spital au ajuns zeci de răniți. Surse medicale spun că nu mai e loc în saloane și că sunt tărgi inclusiv pe holuri. Sursele mai spun că un centru de primire ar putea fi organizat și în sediul unei bănci din apropiere. În niciun spital de urgență din Capitală nu mai sunt locuri.
ACTUALIZARE 00.38. Bilanțul a crescut la 26 de morți. Mai mulți răniți au ajuns la spital cu mașini particulare sau taxiuri. 154 de persoane au ajuns la spital.
Raed Arafat a anunțat un număr de telefon pentru membrii familiilor și prietenii celor care au fost în club în această seară. Aceștia sunt rugați să sune la 021 206 9291.________________________________________
ACTUALIZARE 01.00. Ministerul Sănătății a făcut un apel la donare de sânge pentru răniții din incendiul din această seară.
ACTUALIZARE 01.38 Comitetul pentru situații de urgență se reunește la Guvern în această dimineață, la ora 07.00.
ACTUALIZARE 01.44. Declaraţii martor incendiu. „Focul a pornit de la nişte artificii. S-a extins pe stâlpul clubului după care a luat foc totul. Uşa de evacuare – era doar una singură deschisă, celalaltă era blocată. S-au călcat în picioare. Au spart uşa. În 20 de minute a venit primul echipaj de poliţie. După care au venit pompierii. Au intrat cu măştile de oxigen înăuntru şi au băgat cam o linie la 30 de minute. Explozie nu a fost, dacă era explozie muream cu toţii”, povestește un martor al tragediei.
ACTUALIZARE 02.08. Detalii despre răniţi. Una dintre persoanele internate la Spitalul Universitar, care nu a fost încă identificată, a murit în urmă cu scurt timp.
Ceilalți răniți sunt în stare stabilă, dar sunt monitorizați permanent. Între timp, secretarul de stat Raed Arafat face un tur al spitalelor, pentru a vedea dacă medicii au nevoie de ajutor. La Floreasca nu se poate dona sânge în această noapte. Donatorii sunt rugați să meargă în această dimineață la Centrul de Transfuzii din Str. Constantin Caracas nr. 2, sectorul 1. Se poate dona, de asemenea, și la Spitalul Universitar începând cu ora 08.00, a anunțat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
„Pentru noaptea aceasta există rezerve de sânge pentru toate spitalele”, a spus ministrul. El a adăugat că, pentru urgențe, centrul de transfuzii este deschis.
ACTUALIZARE 02.35. Declaraţii Raed Arafat.
Bogdan Oprița: Au ajuns 56 de victime care au necesitat stabilizare, tot personalul din UPU a venit de acasă, conducerea spitalului, șefii secțiilor de terapie intensivă. Medicul a precizat că au fost aduși 16 răniți foarte grav, 14 dintre ei au ajuns la terapie intensivă și apoi chirurgie. 8 răiniți intubați și ventilați au fost trimis la alte spitale. Vor mai fi trimiși și alții.
Raed Arafat: Sunt 155 de persoane în spitale, o parte s-ar putea să plece acasă, cei care au răni minore. Și-au oferit ajutorul Spitalul Militar, Spitalul SRI. Fiecare spital va decide dacă o parte dintre pacienți trebuie transferați. Sunt 10 numere anunțate, dar să aibă răbdare, se vorbește tot timpul la ele. Unele persoane nu au fost încă identificate pentru că nu au acte la ele.„Este o tragedie fără precedent și este o intervenție fără precedent”, a mai spus Raed Arafat.
ACTUALIZARE 02.40. Comunicatul Ministerului de Interne:
Toate persoanele care necesitau îngrijiri medicale au fost deja transportate cu ambulanțe și echipaje SMURD la mai multe spitale din București. Precizăm că primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22.36, iar primele echipaje medicale de intervenție au ajuns la fața locului la 22.43.
La intervenție au fost mobilizate toate forțele MAI, iar la Guvern este monitorizată întreaga situație de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență care funcționează 24 de ore din 24.
Vicepremierul a convocat la sediul Guvernului României, sâmbătă, 31 octombrie a.c., la ora 7.00, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, unde sunt reprezentate toate ministerele și autorități centrale cu competențe în astfel de situații.
ACTUALIZARE 02.55. Relatarea unei persoane care a fost la concert:
„S-au aprins niște lumânări din acelea de tort, ca de nuntă, de ard. Au aprins niste lumânări ca de tort, două pe o parte, două pe alta. Două s-au stins normal, celelalte două din partea dinspre spre scenă au aprins tavanul. A coborât focul pe stâlp, atunci oamenii au ieșit în panică, ne-am grăbit către ieșire, după care s-a întâmplat o vâlvătaie enormă, a ars tot tavanul. Am simțit o căldură năprasnică, m-am ferit, am avut noroc că am avut o sticlă de bere în mână, am vărsat-o pe mine și în acest fel, iată-mă, trăiesc. (Ultimele imagini pe care mi le amintesc sunt, n.r.) cățărându-mă pe oameni și încercând să ies afară”, povestește un alt martor, care a suferit răni ușoare în urma incendiului.
ACTUALIZARE 03.09. Declaraţii martor. Un alt martor care a supraviețuit tragediei spune că a mai fost la concerte în clubul Colectiv și a mai asistat la efecte pirotehnice aici. Vlad Bușcă spune că, de data aceasta, problema a fost că artificiile au fost poziționate perpendicular pe stâlp. De altfel, el este cel care a făcut una dintre fotografiile cu focul de artificii din club, chiar înainte de izbucnirea incendiului
ACTUALIZARE 03.15. Anchetatorii se pronunţă. Mai mult, au fost contactaţi reprezentanţii primăriei sectorului 4. Prima ipoteză pe care merg anchetatorii este un incendiu și nu o explozie, a declarat procurorul de caz. A fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, iar astăzi se va face identificarea celor 27 de persoane decedate și vor fi audiați cei care dețin și administrează clubul, a declarat procurorul de caz.Clubul avea autorizație de funcționare, au declarat reprezentanții primăriei sectorului 4.
ACTUALIZARE 03.36. Declaraţii reprezentantul Spitalului Municipal: 25 de pacienți aduși cu ambulanța, pe lângă cei care au venit singuri și au și plecat, pentru că nu erau cazuri grave. Din cei 25, unul este decedat și nouă sunt în stare foarte gravă. Au în principal arsuri ale căilor respiratorii. Nu a fost nevoie de niciun sprijin din punct de vedere al sângelui.
ACTUALIZARE 04.05. Soseşte comunicat de presă de la primăria sectorului 4. Clubul a fost controlat în urmă cu 10 zile.
„La data de 21.10.2015, inspectorii din cadrul Direcției Inspecție și Control- Serviciul Inspecție Comercială au efectuat un control tematic la operatorul economic sus – menționat care desfășura activitate de alimentație publică, conform Certificatului Constatator eliberat în data de 03.10.2014. În urma verificării documentelor s-a constatat că societatea deține Acord de Funcționare nr.3909/14.01.2015 (valabil până la data de 14.01.2016) și Autorizație de Funcționarenr.369/14.01.2015 (valabilă pe anul în curs). De asemenea, operatorul deține Contract de locațiune nr.124/30.09.2014 cu valabilitate până la data de 01.10.2017.
ACTUALIZARE 04.07. Pe Facebook a apărut o fotografie cu momentul în care s-a declanșat incendiul.
ACTUALIZARE 04.50. Spitalele luate cu aslat de rudele victimelor. În această noapte, spitalele din Capitală au fost luate cu asalt de rudele răniţilor. Panica a fost cu atât mai mare cu cât numărul special de urgenţă, pus la dispoziţie de autorităţi, a fost suprasolicitat şi mulţi nu au reuşit să obţină informaţii. În lipsa unor răspunsuri clare de la autorităţi, şi-au pierdut răbdarea şi au luat la pas oraşul.
ACTUALIZARE 6:00 Poliția locală a Sectorului 4 a păzit toată noaptea locul tragediei, care acum este sigilat și izolat. Procurorii vor reveni azi să-și continue ancheta. Deocamdată nimeni nu a fost pus sub acuzare.
ACTUALIZARE 6:10 În total, 164 de persoane au fost internate în 13 spitale din București.
Dintre acestea, la Spitalul Floreasca 15 sunt în stare gravă, sunt la Terapie Intensivă, ventilate artificial, care respiră cu ajutorul aparatelor.
ACTUALIZARE 6:15 Trei dintre cei 27 de morți sunt neidentificați.
Două dintre persoanele decedate ar fi minori. 81 dintre răniți au fost identificați în urma apelurilor la numerele de urgență.
UPDATE ORA 07.00 Primăria sectorului 4: Clubul Colectiv a fost controlat tematic cu nouă zile înaintea tragediei de vineri seara
ACTUALIZARE 7.10. Unsprezece spitale din Bucureşti sunt pline până la refuz cu oameni răniţi în incendiul devastator din Clubul Colectiv. La Spitalul Muncipal sunt 24 de răniţi, 9 în stare gravă. Pentru unul dintre cei aduşi aici, medicii nu au mai putut face nimic.
UPDATE ORA 07.13 Reuniune a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la Palatul Victoria
ACTUALIZARE 7.40. Vor fi trei zile de doliu naţional după incendiul din clubul bucureştean, a decis Guvernul.
ACTUALIZARE 7.45. Nu exista niciun fel de autorizare de la ISU pentru spectacolul pirothenic de aseară, a declarat Raed Arafat.
ACTUALIZARE 7.50. Firma avea autorizaţie de funcţionare pentru spectacole cu materiale pirotehnice din grupal I, cele mai slabe, mai puţin periculoase şi mai puţin spectaculoase, pentru spectacole în interor. Astfel, nu ar fi fost necesară o astfel de solicitare de la ISU pentru un eveniment de tipul celui de aseară, dar anchetatorii caută probe dacă nu cumva societatea a folosit materiale pirotehnice din grupele superioare, care ar fi avut nevoie de autorizaţii suplimentare, ce ar fi presupus o solicitare către municipalitate, apoi către poliţie şi apoi către ISU. ISU ar fi trebuit să verifice spaţiul şi apoi să decidă dacă emit sau nu această autorizaţie.
ACTUALIZARE 8.30. Alin Anastasescu, principalul acţionar al Clubului Colectiv, a fost chemat noaptea trecută la audieri. El a ajuns la Poliţia Capitalei în jurul orei 3:30.
UPDATE ORA 08.31 Arafat: La nivelul ISU, nu există nicio solicitare de autorizare a activității în urma căruia s-a produs incendiul UPDATE ORA 08.21 Arafat: Bilanțul victimelor ar putea să crească având în vedere starea gravă a unor pacienți
ACTUALIZARE 8.44. Raed Arafat a făcut noi precizări: clubul Colectiv nu avea autorizaţie pentru organizarea de evenimente la care să participe un număr aşa mare de persoane. „Nu avea autorizaţie pentru aglomerări de persoane, pentru activităţi cu persoane multe”.
ACTUALIZARE 9.00. Mesaj transmis de Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: „Cuvintele de regret aproape că-și pierd valoarea în fața unei tragedii de asemenea proporții. Cu toate acestea, în numele Senatului României, țin să exprim sentimentele noastre de compasiune față de familiile și prietenii celor dispăruți, precum şi faţă de cei răniți în acest dezastru”.
ACTUALIZARE 9.10. Ministrul Sănătăţii: „Facem apel pentru a nu fi aglomeraţie şi pentru conservare pentru zilele următoare când vom avea nevoie de cantităţi suplimentare. Să nu ne ducem toţi… este asigurat necesarul. Sunt cele trei centre unde se pot duce oamenii”.
ACTUALIZARE 9.30. Reprezentaţii companiei care a organizat show-ul pirotehnic din clubul Colectiv nu vor să ofere detalii suplimentare. Ei spun însă că şi alte firme au fost implicate în realizarea spectacolului de artificii.
ACTUALIZARE 9. 50. Klaus Iohannis va ajunge la Spitalul Floreasca la ora 11.00.
ACTUALIZARE 10.05. Zece dintre pacienţii internaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti sunt în stare foarte gravă, având arsuri pe jumătate din suprafata corpului. Toţi sunt intubaţi, iar prognosticul în cazul lor e rezervat. Situaţia în cazul lor se poate agrava în zilele următoare, a declarat un medic de la Spitalul de Arşi din Bucureşti.
ACTUALIZARE 10.25. Ancheta a fost preluată de Parchetul General.
ACTUALIZARE 10.30. Spitalul SRI a primit 7 răniți în urma tragediei din București, anunţă Serviciul Român de Informaţii.
„În Unitatea de Primiri Urgențe, au fost internate 7 persoane, dintre care 4 cu răni foarte grave și 3 intoxicate cu fum. Dintre cele 7 persoane, două au cetățenie spaniolă și una cetățenie italiană. Pacienții internați la Spitalui Clinic de Urgență prof.dr.Agrippa Ionescu beneficiază de cea mai atentă monitorizare medicală și de tratament adecvat stării lor de sănătate. SRI a ținut legătura permanent, din momentul debutului crizei, cu viceprim-ministru Gabriel Oprea, secretarul de stat Raed Arafat și sistemul medical de urgență. Datele sunt comunicate în permanență către MAI și Ministerul Sănătății. Conducerea Serviciului își exprimă solidaritatea față de cei afectați de incendiu și transmite condoleanțe familiilor îndoliate”, a transmis SRI.
ACTUALIZARE 10.33. La ora 12.00, Klaus Iohannis se întâlneşte cu ministrul de Interne Gabriel Oprea şi cu secretarul de stat Raed Arafat.
ACTUALIZARE 10.40. Paisprezece dintre pacienţii internaţi la Spitalul Floreasca sunt ventilaţi mecanic. Rudele celor internaţi spun că medicii nu le oferă prea multe informaţii, se aşteaptă o perioadă pentru stabilizarea stării lor.
La Floreasca au ajuns 57 de pacienţi, dintre aceştia 25 au fost externaţi, iar 17 au fost transferaţi către alte spitale.
ACTUALIZARE 11.05. Klaus Iohannis a ajuns la Spitalul Floreasca:
„Sunt îndurerat, cutremurat şi revoltat că o astfel de tragedie de proporţii s-a putut întâmpla chiar în mijlocul Bucureştiului. Atâţia oameni tineri, nevinovaţi care pur şi simplu s-au dus să se distreze au murit nevinovaţi. Mulţi sunt răniţi.
Voi merge să îi vizitez pe unii dintre cei răniţi, să încerc să vorbesc cu ei sau cu aparţinătorii.
ACTUALIZARE 11.40. I. Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie de la Floreasca: „Este ca la război, se operează simultan în mai multe săli”
ACTUALIZARE 11.55. Mesajul Majestății Sale Regele Mihai I, în urma incendiului tragic din Capitală.
ACTUALIZARE 12.10. A fost reluată cercetarea la faţa locului la clubul Colectiv.
Au revenit anchetatorii care au mai cercetat locul incendiului şi noaptea trecută după intervenţia medicilor. După ce dosarul a fost preluat de Parchetul General, s-a decis reluarea acestei cercetări. Au venit şi poliţişti criminalişti, specialişti de la intervenţii pirotehnice.
ACTUALIZARE 12.37. Klaus Iohannis a plecat de la Cotroceni, după ce s-a întâlnit cu Gabriel Oprea şi Raed Arafat.Şeful statului merge la locul tragediei, la clubul Colectiv.
ACTUALIZARE 12.45. Klaus Iohannis a ajuns la clubul Colectiv, unde a depus un buchet de flori şi a ţinut un moment de reculegere.
ACTUALIZARE 13.15. K. Iohannis, vizibil marcat, la club Colectiv: „Am vrut să văd acest loc, este incredibil, un spaţiu total impropriu”
ACTUALIZARE 13.20. Premierul Victor Ponta a declarat în ședința de Guvern că zilele de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie vor fi declarate zile de doliu național.
ACTUALIZARE 14:00. Balurile bobocilor care urmau să aibă loc în perioada următoare au fost anulate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
ACTUALIZARE 14.38. VIDEO. Primele imagini de la locul tragediei
ACTUALIZARE 14.56. Tragedia din clubul Colectiv generează mai multe tipuri de traume, iar spirjinul psihologic este fundamental în ameliorarea și vindecarea acestora, a spus, la Digi24, Diana Vasile, președintele Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT).
ACTUALIZARE 15.34. Tragedia de noaptea trecută i-a marcat pe viaţă pe toţi cei care au participat la concertul din club Colectiv. Ana Maria a scăpat ca prin minune. Povesteşte că de la începutul concertului au fost folosite artificii, lucru care i-a dat de gândit prin felul în care erau amplasate.
ACTUALIZARE 15.40. Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat sâmbătă că în spitalele bucureștene se înregistrează câteva zeci de răniți aflați în stare critică sau gravă, proveniți din incendiul de la clubul din Capitală, dar a menționat că situația poate evolua „de la oră la oră”.
ACTUALIZARE 17.00. Expertiza la faţa locului s-a încheiat.
Găman George, directorul general al Institutului de securitate minieră a declarat, la club Colectiv, că la faţa locului a fost găsit un singur extinctor mic, folosit.
ACTUALIZARE 18.05. MedLife vine în sprijinul eforturilor depuse de spitalele de urgenţă pentru ajutorarea victimelor incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti şi pune la dispoziţie serviciul de chirurgie plastică din camera de garda a spitalului Life Memorial Hospital, pentru tratamente în regim de ambulatoriu.
ACTUALIZARE 18.28. Clubul Colectiv funcţiona, alături de alte localuri, în fosta clădire a unei celebre fabrici de încălţăminte. Proprietarii plăteau lunar chirie de 3,5 euro pentru fiecare metru pătrat al halei pe care o ocupau. Vorbim despre trei oameni de afacericare vin din industria organizării de spectacole şi din publicitate.
ACTUALIZARE 19.17. Mărturia unui pompier care a participat la stingerea incendiului din clubul Colectiv
ACTUALIZARE 19.36. Mai multe cluburi din Bucureşti vor fi închise în această seară, potrivit anunţurilor făcute pe paginile proprii de Facebook.
ACTUALIZARE 20.04. Intervenția echipelor de salvare a fost îngreunată de faptul că un gang strâmt a fost singura cale de acces a echipajelor de salvare în curtea Clubului Colectiv.
ACTUALIZARE 20.46. Ministrul Sănătății a declarat că 33-35 dintre persoanele rănite sunt în stare critică.
ACTUALIZARE 22.54. Adela Golea, medic-șef UPU-SMURD Cluj, a explicat, la Digi24,cât de importantă este mobilizarea populației după tragedia de vineri seară.
ACTUALIZARE 21.10. Medicii de la Spitalul Județean Buzău și o echipă venită de la București au prelevat, sâmbătă, piele și alte organe de la un buzoian în vârstă de 64 de ani aflat de două zile în moarte cerebrală. Acestea urmează a fi folosite pentru tratarea arsurilor victimelor incendiului din Capitală.
ACTUALIZARE 21.45. Diana Vasile, președintele Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), a vorbit, la Digi24, despre trăirile complexe ale celor care supraviețuiesc unei tragedii precum cea din Clubul Colectiv.
ACTUALIZARE 23:23. Comemorare la clubul Colectiv. Sute de persoane au adus flori și lumânări
La puţin timp după echipele de intervenţie, vineri noaptea, o echipă Digi24 a ajuns la clubul Colectiv. Ioana Ciurlea este reporterul care a transmis aseară de la locul tragediei. Este şi acum acolo, în locul care s-a transformat pe parcursul zilei într-un altar dedicat victimelor incendiului. Lângă intrarea în club sunt puse sute de lumânări şi flori.
La locul comemorării a venit și Ionuț Ursu, voluntar la serviciul de ambulanță, care a fost la datorie vineri seara, încercând să-i salveze pe cei răniți în incendiu. În acestă seară, a venit să aprindă o lumânare pentru victime.
ACTUALIZARE 23:30-Mediafax. Reportaj despre clubul Colectiv.
Clubul Colectiv, locul celei mai mari tragedii pe care a trăit-o Bucureştiul în ultimii ani, este înţesat de lume şi la peste 12 ore de la dezastru. Victimele, maşinile de pompieri şi salvările au dispărut. Acum, aici se întorc supravieţuitorii ca să aprindă lumânări.Alexandru/Mediafax Foto)
Vin oameni cu flori şi lumânări. Unii nu au rude sau prieteni printre cei care au fost în club, dar au auzit la televizor şi au venit. Pun crizanteme albe şi lumânări roşii într-un colţ, în stânga intrării – nu au voie să meargă până la intrarea în clădire.
În partea opusă locului cu flori şi lumânări, în miezul zilei, primarul Sectorului 4 le explica jurnaliştilor că, din perspectiva hârtiilor, nu are ce să-şi reproşeze, totul era în regulă. Are un dosar cu actele firmei din care citeşte fragmente şi promite că în 10 minute vine cineva de la primărie cu mai multe acte, ”ca să fie totul clar”.
Procurorul general explică şi el apoi că ancheta nu mai este pentru omor din culpă, ci pentru omor calificat, pentru care, spune el apăsat, „pedeapsa este foarte mare, cu închisoare”. Dă asigurări că vor fi făcute toate eforturile posibile şi transmite condoleanţe familiilor victimelor. Intră în club pe o poartă metalică, păzită de poliţişti de la Locală. Iese după câteva minute cu un „ofiţer” care să explice ce se întâmplă acolo şi că au început oficial cercetările la faţa locului. La insistenţele jurnaliştilor, procurorul descrie vag locul, cu scuzele că poate suna cinic descrierea sa: „sunt clasicele urmări ale unui incendiu, carbonizat, negru, funingine”.
După ce preşedintele Iohannis şi-a anunţat vizita la locul incendiului, apar jandarmi care se asigură că rămâne liber culoarul până la intrarea în clădire. Înainte să ajungă preşedintele, şeful cancelariel sale, Dan Mihalache, ajunge la faţa locului, intră în club şi apoi aşteaptă afară. Câţiva jandarmi mută florile şi lumânările aproape de intrarea în clădire.
Şeful statului ajunge cu un buchet de cale şi cu o lumânare albă, pe care le pune lângă celelalte, şi intră să vadă cu ochii lui locul tragediei. La ieşire spune că locul este „total impropriu”, transmite condoleanţe, se declară alături de cei care sunt în spitale şi de familiile lor şi cere un moment de reculegere pentru victime.
După plecarea preşedintelui dispar şi jandarmii şi din ce în ce mai mulţi oameni de toate vârstele vin să fie solidari cu cei care suferă. Oamenii lasă acolo flori, lumânări, icoane, chibrituri şi brichete. Din toate părţile se aud frânturi de conversaţie: „săracii copii”, „ce-o fi în sufletul părinţilor?”, „e o tragedie”, „presa trebuie să investigheze”, „cunoaşteţi pe cineva care a fost aseară aici?”.
”Un om de lângă mine a murit, eu nu. Nu sunt cu nimic mai presus de oamenii care au venit să vadă un concert şi au murit lângă mine”
Cristiana Şerban a venit la club direct de la spital, de la băiat, care s-a numărat printre sutele de tineri aflaţi în Colectiv vineri seară, pentru un concert. Acum, băiatul este internat la unul din cele 12 spitale din Capitală înţesate de răniţi.
”E internat la Gerota. E cu perfuzii, are o contuzie, piciorul e bandajat şi e mai rău ca fata, el are arsuri, dar nu foarte rele, pe la cot, pe la picioare, nu foarte grave”. Fata, băiatul şi viitoare noră au fost la concert. Femeia a venit în faţa clubului pentru că a înţeles de la copii că poate să le ia buletinele pe care le-au pierdut când au ieşit din local.
„Ei au venit acasă cu un taxi, au reuşit să iasă ca prin minune, au mers pe jos până la Unirii, au luat un taxi şi au ajuns acasă. Când i-am văzut în ce hal erau, fără haine pe ei, fără geantă, fără buletin, cu un adidas şi cu un picior gol…”, povesteşte doamna Şerban.
Băiatul i-a zis că a luat foc clubul de la artificii, de la un stâlp şi de acolo imediat s-a extins la tavan. Fata are echimoze la cap, are o arsură la mână şi are o vânătaie mare pe picior, după ce a fost călcată în picioare. Când au reuşit copiii să iasă din club, deja ieşea şi fum. Femeia nu ştie ”cum au reuşit să iasă întregi”.
„Seara, când am aţipit, la un moment dat m-am trezit şi am zis: «Doamne, dacă arde clubul?». Norocul a fost că nu m-am uitat la televizor, m-am culcat devreme şi nu m-am uitat, dar când am auzit cheia în uşă devreme, mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva. Mi-a zis fetiţa pe hol: «mamă, a luat foc clubul, mulţumeşte-te că suntem în viaţă»”, spune Cristiana Şerban, încercând să-şi oprească plânsul.
Alex, un tânăr care a fost la concert, le povesteşte jurnaliştilor prin ce a trecut. Preferă să-şi ţină şapca pe cap, nu vrea să i se vadă faţa la televizor. Spune că nu poate să arunce vina pe cineva pentru tragedie.
„Nu ştiu, mi-e foarte greu să dau vina pe cineva. Un om de lângă mine a murit, eu nu. Probabil altul de lângă mine e în spital ars, eu sunt întreg şi n-am absolut nimic. N-aş arunca vina pe nimeni ori pe toată lumea. Cumva am avut noroc, nu sunt cu nimic mai presus de oamenii care au murit lângă mine, care au venit cu acelaşi scop, să vadă un concert. În jurul orei zece şi jumătate (22.30) formaţia s-a oprit din cântat şi a început un foc de artificii. Solistul a spus că arde ceva acolo şi că nu era în program şi râdea. A întrebat dacă are cineva vreun extinctor, 10 secunde au stat toţi şi s-au uitat, sperând să se stingă. În momentul în care focul s-a extins pe tavan, toţi au început să se îmbulzească spre ieşire. Toţi strigau «păstraţi-vă calmul, mergeţi încet, nu vă împingeţi, o să ieşim de aici». În momentul în care focul a început să coboare spre tocul uşii, atunci lumea a început să se împingă mai tare şi, efectiv, a început haosul”, rememorează Alex clipele groazei.
„Se putea ieşi pe o singură uşă, nu ştiu de cealaltă uşă, habar n-aveam, adică eu nu ştiu dacă mai era. Eu eram deja sub tocul uşii în momentul în care am văzut în spatele meu foarte multă lumină. Nu m-am uitat foarte atent, eram concentrat să ies pentru că ştiam că mai sunt oameni în spate şi că trebuie să ies şi eu. Când am ieşit eu era doar jumătate din uşa de acces deschisă, ulterior a fost ruptă şi cealaltă jumătate de cei care veneau din spate, moment în care focul a izbucnit şi mai rău. După ce am reuşit să ies mi-am căutat prietenii, i-am găsit şi am început să căutăm apă pentru că toată lumea cerea apă. Am fost prin vecini pe aici şi oamenii ne-au ajutat. Ulterior au venit şi utilajele de urgenţă. Din momentul ăla a cam început lumea să plece pentru că eram rugaţi să plecăm că încurcăm desfăşurarea forţelor”, continuă tânărul.
Alex a fost la concert cu un prieten care are arsuri, dar era conştient când a vorbit cu el. L-a luat ambulanţa şi nu este pe lista niciunui spital.
”Eram îngropat în mulţime. M-am căţărat pe oameni ca să ies”
Victor Bogdan Horea, un tânăr de 20 de ani, a suferit arsuri pe ambele mâini, părul i-a luat foc şi are arsuri şi vânătăi şi pe corp. A venit cu doi prieteni. Unul este bine, este în stare bună, are răni superficiale la picior. Celălalt, însă, este în comă indusă, în spital.
Victor era în locul fix opus faţă de ieşire când a început focul. Erau zece de persoane în faţa lui. Povesteşte cum s-a urcat pe ele ca să poată ieşi: „Am împins cât am putut din umeri omenii, să-i dau jos de pe mine, am încercat să sar ca să-mi scot picioarele din alţi oameni şi să încerc să fug. Eram îngropat. M-am căţărat pe oameni şi a trebuit să mă rostogolesc cu spatele ca să ies”.
„Nu există peisaj sau film horror care să descrie aşa ceva. Majoritatea au zbierat sau au urlat. După un timp, după ce s-a produs acea extindere bruscă de foc, eu am fost îngropat de oamenii din spate care au sărit în disperare, că deja începea să-i prindă destul de rău şi atunci s-a pornit o isterie, se urla, se zbiera. În maxim 10 minute s-a lăsat o linişte. Liniştea şi urletele au fost cele mai cumplite”, îşi aminteşte Victor.
La Clubul Colectiv a venit sâmbătă şi un tânăr de 20 de ani, care era internat la Universitar atunci când au început să sosească victimele incendiului. El a fost externat pentru a face loc răniţilor. Lângă el, în salon, a fost adus un tânăr de aceeaşi vârstă, care a murit în spital: „Nu puteai să-ţi dai seama de cum arăta acea persoană, era acoperită de cenuşă. Ştiu doar că a murit.”
„Mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva grav pentru că a început să se ţipe în tot spitalul că a explodat Colectiv, să se golească salonul, să se golească tot. Toată lumea era în alertă, absolut toată lumea. Nu m-au externat, mi-au zis să aştept pe hol. M-am dus la cineva, mi-a scos perfuzia şi am plecat. Persoana aceea care a murit lângă mine avea sub 20 de ani. Mi-am dat seama că puteam să fiu eu. Am venit acum aici pentru acea persoană”, adaugă tânărul.
În incendiul de vineri seară de la Clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 27 de oameni. Alţi aproximativ 200 au fost răniţi.
Ce a făcut societatea civilă pe 1 noiembrie, la nici două zile după tragedia Colectiv
Mars impresionant in memoria victimelor din Club Colectiv. Peste 8.000 de persoane au mers prin Bucuresti. Numar mare de oameni care depune flori si lumanari la locul incendiului / Covor de lumanari la locul tragediei, dar si pancarte de protest, conform http://www.hotnews.ro
Un mars dedicat victimelor incendiului de vineri seara a fost organizat prin intermediul platformei Facebook, fiind anuntat pentru duminica, incepand cu ora 14.00, pornind din Piata Universita
„Duminica, ne vedem la Universitate, la ora 14.00! Anuntati-i si pe ceilalti! Toti sunt bineveniti. Copiati mesajul si publicati-l pe pagina voastra, pentru a fi vazut de mai multa lume”, au scris mai multi utilizatori ai retelei de socializare.
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 14.20
Participantii au plecat in mars catre locul tragediei. Coloana de persoane se afla pe blvd. I.C. Bratianu si se indreapta spre clubul Colectiv.
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 14.45
Numarul participantilor a crescut semnificativ, sunt peste 3.000 potrivit estimarilor de la fata locului. Coloana a trecut de Piata Unirii
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 15.00:
Participantii la marsul tacerii marsaluiesc prin Capitala spre Clubul Colectiv cu un drapel urias in fata. Numarul oamenilor a crescut la peste 6.000 – estimarea jandarmilor care insotesc coloana. La Clubul Colectiv asteapta alti oameni in liniste, dupa ce au aprins candele si au lasat flori la locul tragediei
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 15.10:
Numarul celor care marsaluiesc a ajuns la circa 8.000 – estimari martori. La Club Colectiv ii asteapta alte 2-3.000 de oameni. Mobilizare uriasa a bucurestenilor in memoria tinerilor morti in tragedia de vineri seara
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 15.38:
In fata Clubului Colectiv sunt circa 3-4.000 de oameni care asteapta sa depuna flori sau lumanari la locul tragediei. Jandarmii fac fata cu greu multimii incredibile de oameni care vor sa isi exprime solidaritatea cu victimele
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 16.10:
Multi dintre cei care au marsaluit prin Bucuresti au ajuns in zona Clubului Colectiv. In fata clubului si pe stradute sunt circa 5.000 de oameni – estimarea reporterului HotNews.ro
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 16.12:
O noua adunare in memoria victimelor e anuntata in Piata Universitatii la 17.30
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 16.14
Jandarmii creeaza un alt loc pentru depunerea lumanarilor si florilor langa fostul club Colectiv, pentru ca lumanarile erau atat de multe incat ajunsesera pana in dreptul multimii, transmite reporterul HotNews de la fata locului.
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 17.00
Vizavi de Universitatea Bucuresti s-au adunat 150-1700 de persoane, cu flori si lumanari. Acestia au venit ca urmare a anuntarii, pe Facebook, a altui mars in memoria celor care au murit in tragedia din Colectiv, programat sa porneasca la 17.30. Unii au aprins lumanari.
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 17.25
In centrul Bucurestiului se aduna si alte persoane pentru un nou mars, numarul ajungand la aceasta ora la circa 300.
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 17.40
Oamenii adunati la Universitate au inceput sa plece spre clubul unde a avut loc tragedia de vineri seara. Sunt circa 700 de persoane, multi merg pe strada pentru ca nu au loc pe trotuar, transmite reporterul Hotnews.
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 18.06
Marsul a ajuns in zona Piata Unirii, s-au mai alaturat pe drum si alte persoane, acum sunt circa 1200 de oameni
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 18.17
Oamenii ce participa la al doilea mars au ajuns la fostul club Colectiv
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 19.05
La locul tragediei sunt inca foarte multi oameni. Spre deosebire de ziua de sambata, printre ei sunt unii si cu pancarte si bannere de protest: „La cutremur ne internam in catedrala”, „Voi sunteti vinovati de moartea lor”, „Noi nu uitam Oprea demisia”, „Autoritatile corupte ucid in liniste cot la cot cu mafia”, transmite reporterul HotNews.
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 19.12
Covoare de lumanari lasate in memoria celor morti in clubul Colectiv
ACTUALIZARE, 1 NOIEMBRIE ORA 19.41
Langa fostul club Colectiv mai sunt doar circa 100 de oameni, care asteapta la rand sa lase lumanari. Jandarmii le preiau lumanarile sa le aseze si ii indruma apoi sa paraseasca zona.
2 NOIEMBRIE 2015
Mii de români au donat sânge pentru victimele din Colectiv. Se stă la coadă şi se fac programări,conform http://www.realitatea.net
Sute de persoane s-au aşezat luni dimineaţă la coadă ca să doneze sânge la Centrul de Transfuzie din Bucureşti. Coada ajunge până la Piaţa Victoriei:
„Coada a ajuns până la Piaţa Victoriei. Va trebui să punem undeva un grilaj. Au fost aproape 300 de oameni încă de la prima oră a dimineţii: sportivi, stundenţi, oameni din toate categoriile sociale şi de toate vârstele.
Începând de sâmbătă dimineaţă de la ora 01:30, când am deschis centrul şi până luni la 07:30 aveam deja peste 2.000 de donatori în toată Capitala, vorbind aici de Centrul de transfuzie, dar şi de spitalele Floreasca, Fundeni şi Municipal. În cursul zilei de duminică au fost aproape 800 de persoane care au donat, iar la Municipal – 67, Floreasca – 43 şi Fundeni – 35”, a explicat directorul Centrului de Tranfuzie, citat de Mediafax.
Suceava. Autorităţile sucevene au solicitat, luni, persoanelor care doresc să doneze sânge să se programeze, pentru a se evita astfel aglomerarea Centrului de Tranfuzii Sanguine, dar şi irosirea de sânge, în condiţiile în care acesta îşi pierde valabilitatea după 45 de zile.
Arad. Zeci de arădeni stau la coadă, luni, la Centrul pentru Transfuzii Sanguine, în urma accidentului produs la clubul Colectiv, astfel că până la ora prânzului au donat sânge peste 60 de persoane, în timp ce într-o zi obişnuită sunt 40 de donatori, iar personalul a lucrat şi în weekend.
Managerul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă-Radu, a făcut un apel la cetăţeni ca să doneze sânge „etapizat”, pentru că în prezent se acoperă necesarul, iar ministrul Sănătăţii a spus că în prezent sunt 7 metri pătraţi în banca de piele care pot acoperi nevoile.
La finalul reuniunii grupului de lucru convocat duminică de prim-ministru la Guvern, managerul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă-Radu, a solicitat presei să transmită cetăţenilor ca să doneze sânge etapizat: „Sângele stă cel mai bine la donator”, a spus Ioniţă.
3 NOIEMBRIE 2015
Aproximativ 10.000 de oameni care cer demisiile primarului Cristian Piedone, ministrului Gabriel Oprea și premierului Victor Ponta, pentru tragedia din clubul Colectiv, au ajuns la Guvern, conform http://www.repoterntv.ro
În fața Guvernului, manifestanții au fost întâmpinați de zeci de jandarmi, care le-au oprit înaintarea spre clădire.
Pe drum, protestatarii au întâlnit o mașină de pompieri și au început să strige: „Cinste lor, cinste pompierilor”, iar aceștia le-au răspuns la scandări cu sirena.
De asemnea, le-au strigat celor aflați în mașini pe bulevard „Și voi aveți copii”.
Oamenii strigă „Rușine să vă fie”, „Demisia”, „Piedone nu uita, a venit și vremea ta”, „Jos Oprea”, „Jos Ponta”, „Piedone asasin, Oprea asasin”, „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”, „Ultima soluție, înc-o revoluție”.
Ei au venit cu steaguri naționale, poze cu tinerii decedați în incendiu și cu pancarte pe care scrie „Corupția ucide”, „Corupția, indiferența și lăcomia ucid toată România”.
Majoritatea sunt tineri și spun că au venit în piață pentru a manifesta împotriva indiferenței și coprupției din rândul autorităților, care duc la tragedii.
Primarul Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, anunță, în această seară, în timp ce sute de oameni îi cer demisia în Piața Universității, pentru tragedia din Clubul Colectiv, că în rondul din zona localului va fi ridicat un monument în memoria victimelor – ”monumentul celor fără de vină”.
”În urma lor ne-a rămas tuturor o durere imensă, care ne-a împietrit. Și tot în piatră vom săpa pentru totdeauna un monument închinat lor, celor care au pierit atât de tragic, brutal și absurd, pentru ca noi să deprindem, din păcate, prea târziu, că, întotdeauna când e vorba de viețile oamenilor, nu este suficient să faci doar ceea ce îți revine, ci mult, cu mult mai mult, infinit, până la a-ți da viața, așa cum au făcut-o unii dintre acești copii, care astăzi sunt alături de îngeri. După bunul obicei creștin, atunci când un suflet se stinge într-un loc, departe de casă și de cei dragi, întru pomenirea sa, locul este marcat cu o troiță sau o cruce, pentru ca familia să aibă unde să se reculeagă, să aprindă lumânări și să-și plângă durerea”, spune Primăria Sectorului 4, într-un comunicat de presă transmis în această.
”Cu sprijinul unor oameni inimoși, care au înțeles întotdeauna să sprijine proiecte de suflet, cu lacrimi și o suferință adâncă, respectăm de-a pururi memoria acestor tineri nevinovați, ridicând spre Cer ruga noastră și MONUMENTUL CELOR FĂRĂ DE VINĂ, pe care care vom grava numele tuturor celor care au pierit în urma tragediei din data de 30 octombrie. Foarte curând, în rondul situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, MONUMENTUL CELOR FĂRĂ DE VINĂ va fi edificat, prin aportul unor personalități ale vieți publice, care au răspuns acestei inițiative a Primarului Cristian Popescu – Piedone”, se mai arată în comunicatul transmis de Primărie.
ACTUALIZARE, 3 NOIEMBRIE ORA21.08
Numărul oamenilor care au ieșit în stradă a ajuns la aproximativ 15.000.
Cei peste 15.000 de manifestanți aflați în Piața Victoriei au început să plece spre sediul Ministerului Afacerilor Interne, protestatarii cerând demisia primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a premierului Ponta și a vicepremierului Oprea.
ACTUALIZARE, 3 NOIEMBRIE ORA21.30.
Peste 100 de jandarmi se află deja în fața Ministerului Afacerilor Interne, spre care se îndreaptă peste 15.000 de manifestanți. Jandarmii au montat garduri în apropierea instituției.
Oamenii s-au oprit în fața Bisericii „Kretzulescu” din centrul Capitalei, unde au ținut un moment de reculegere.
ACTUALIZARE, 3 NOIEMBRIE ORA 21.58
MĂRTURIA UNEI STUDENTE LA MEDICINĂ ÎN ANUL V, CARE A ÎNGRIJIT O TÂNĂRĂ internată la Spitalul de Arși care, după câteva ore de la incendiul din club, și-a pierdut viața.
„Vineri seara m-am pus devreme în pat și nu am mai deschis telefonul, în ideea să fie o seară în care să fiu doar eu cu cartea mea. Am dormit ca un bebeluș. În acea noapte au trecut nu mai puțin de 40 de ambulanțe prin fața blocului meu, iar eu nu am auzit niciuna, dar nici măcar una singură. Mă trezesc de dimineață la ora 6:30, fără să vreau. Verific ceasul și văd 5 mesaje pe telefon: “Ești bine?” “Ai aflat ce s-a întamplat?” “Sunteți bine cu toții?”. Și fără să am habar, fără să deschid facebook-ul întreb ce s-a întamplat. În 2 minute am aflat și în 10 minute eram ieșită din casă. Stau la 2 minute de Spitalul de Arși și fără să mă gândesc de 2 ori, am fugit efectiv din casă cu costumul de spital în ghiozdan.
Ajunsă acolo întreb la recepție unde pot fi de ajutor. Un polițist, după ce a aflat că sunt anul 5 și vreau să dau o mană de ajutor m-a alergat la propriu pe secția de ATI a spitalului. Nu voi descrie ce am văzut. Pe moment a fost un șoc. Vă voi povesti ce am trăit eu.
Am stat toată ziua, de la 7 până la 16:00 în picioare si am ajutat la pansat. Dă-mi comprese intermediare, deschide borcanul de F(am un lapsus cu numele substanței), desfă 2 de Gassolind, du-te la farmacie și ia apă distilată, dă-mi fașă mică, fasă mare, comprese mici, tartine (niște comprese ft ft mari). Într-o oră eram ca la fabrică, măinile mele munceau fără să mai primească comenzi.
La un moment dat am luat o pauză și m-am dus pe sectia de arși să “vizitez” pacienții, mentionez ca aceștia nu erau pe ATI. Și am întalnit-o pe EA, o să îi zicem N. (din motive de confidențialitate, literele pacienților nu sunt reale). Înfășurată din cap până la genunchi în feșe, cu fața umflată, incapabilă de orice mișcare. I-am dat apă, i-am dat de mâncare atât cât organismul ei a putut sa primească, i-am dat iar apă. Plângea. Mi-a spus că îi vine să se sinucidă de durere. Am intrebat o asistentă dacă i se mai pot face analgezice; mi-a zis ca nu, avea dozele maxime altfel ar fi intrat în șoc. M-a întrebat cât e ceasul și mi-a zis că dacă e mai puțin de 2, sa nu îi zic. Era 12:30 și i-am zis că e 3. Cel mai bun lucru pe care l-am putut face. Si plângea de durere și gemea, nu se putea zvârcoli de durere. Și atunci m-a rugat să vorbesc cu ea, sa îi spun tot ce îmi trece prin cap. M-am aștezat ca piticul lângă patul ei și am început să îi povestesc de mine, de pisica mea, de căței, de părinți, de colegi, de absolut tot ce îmi venea îmi minte. După o ora nu mai aveam idei și atunci am auzit cuvintele care nu vor ieși niciodată din mintea mea: Te rog nu te opri! Mi-a venit să cad în genunchi de durere și de suflet sfâșiat. Voiam să o iau în brațe, să încurajez, să fac ceva să îi fie mai bine. Singurul lucru pe care l-am putut face a fost să nu mă opresc.“Mi-e sete”. “Mă duc să îți caut un pai” “Te rog să nu lipsești mult, vino înapoi”. M-am întors și nu mai știam ce să fac. “Vrei să îți mut perna?” “Nu știu” “Vrei să mai mananci?” “Nu știu” “Cu ce pot să te ajut?” “Vreau să nu mă mai doară”.
Și am auzit un strigăt: Emaaaaaaaa, unde ești??? Ma striga asistenta de la pansamente. Vin-o repede încoace și ajută-mă. Și am lasat-o o vreme. Și de la capăt, comprese intermediare, Gassolind, feșe, de data asta cu lacrimi în ochi și în spatele pacienților.
M-am întors la N. Dormea. Era ca un copil după o zi lungă de joacă. Cu o față liniștită. Dormea liniștită. Fără dureri.
În salonul de langă le-am întalnit pe ELE: D., O. și I. Fete de vârsta mea, cu facultatea deabia absolvită, cu tot viitorul înainte. Țintuite la pat de durere și de șocul eventimentelor, care încercau să gasească ceva bun. “Noi suntem dintre ăia norocoși” obișuiau să zică. În acea dupa-amiaza le-am dat să manance, le-am ridicat pernele, le-am învelit, le-am ținut de vorbă. O gură de aer.
Am ajuns acasă frântă și n-am reușit să închid un ochi în noaptea aia. Te rog nu te opri. Cuvintele acestea sunau încontinuu în mintea mea. Vreau să nu mă mai doară.
A venit iar dimineața. Iar pansamente. De data aceasta cu baie pentru a putea fi luate mai ușor cele din ziua precedentă. Nu vă închipuiți ce dureri, ce voințe de fier au fetele mele. Au plâns, au râs, au înjurat, dar au stat cuminți la pansat. Și am luat-o de la capăt spre prânz. Mâncare, apă, perne, vorbe. Până am ajuns să dorească să povestească ce s-a întamplat. Le-am ascultat cu inima cât un purice, gata să izbunesc în plans în orice moment. Te rog nu te opri în mintea mea neîncetat.
Și m-am întors la N. să văd ce mai face, cum i-a fost peste noapte. Să vorbim din nou. Mai aveam idei ce să îi povestesc și încă puțină tărie de caracter să nu cad în genunchi. Am intrat în salon și am văzut-o stând pe diagonala patului, schimbată la față. M-am uitat către pieptul ei și atunci am știut. Nu o mai durea.
Simt că o parte din minte a murit. Am iubit-o”, a scris Ema.
ACTUALIZARE, 3 NOIEMBRIE ORA22.10.
Numărul manifestanților crește. Aproximativ 20.000 de oameni se află în prezent în stradă. Potrivit unor protestatari, jandarmii mobilizați de MAI vor interveni în jurul orei 23.30 pentru dispersarea mulțimii.
ACTUALIZARE, 3 NOIEMBRIE ORA22.35.
Președintele Klaus Iohannis a postat un mesaj pe Facebook cu referire la manifestarea din Capitală.
„Sunt impresionat de manifestările din această seară. Este o mișcare de stradă, care vine din dorința oamenilor de a le fi respectată condiția și demnitatea. Am înțeles că se cere și se așteaptă, pe bună dreptate, ca cineva să-și asume răspunderea politică. Următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă”, a scris Iohannis.
ACTUALIZARE, 3 NOIEMBRIE ORA 22.40.
Manifestanții, care au plecat din Piața Constituției, pe bulevardul Libertății, au ajuns la sediul Primăriei Sectorului 4, unde cer demisia primarului Cristian Popescu Piedone.
Manifestanții strigă ”Demisia!” ”Rușine, rușine să vă fie!”, ”Asasinii!”, ”Ieși afară, javră ordinară!”. În același timp, ei scandează ”Colectiv”.
Unii dintre ei au steaguri tricolore, dar și pancarte cu mesaje prin cer cer demisia primarului Cristian Popescu Piedone, pentru tragedia din Colectiv. De asemenea, protestatarii cer demisia premierului Victor Ponta și a vicepremierului Gabriel Oprea.
ACTUALIZARE, 3 NOIEMBRIE ORA 23.10.
Bucureștenii care cer în stradă demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a premierului Victor Ponta și a ministrului Gabriel Oprea, au început să plece de la Primăria Sectorului 4, spre Clubul Colectiv, numărul protestatarilor fiind de aproximativ 25.000.
4 NOIEMBRIE – A DOUA ZI DE PROTESTE ÎN STRADĂ, PESTE TOT ÎN ȚARĂ
Peste două mii de persoane s-au adunat din nou, miercuri seară, în Piața Universității, aceasta fiind a doua zi de proteste după tragedia de la Colectiv, în care au murit 32 de tineri, iar peste 140 au fost răniți, conform http://www.agerpres.ro
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 19.00
Manifestație în Piața Universității; a doua zi de proteste după tragedia din Colectiv
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 19.21
Timiș: Sute de persoane, în Piața Victoriei, cer schimbarea profundă a clasei politice
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 19 22
Argeș: Câteva sute de persoane au participat la un protest desfășurat la Pitești
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 19.26
Bacău: Aproximativ 150 de persoane protestează în Piața Tricolorul
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 19.40
Sibiu: Sute de protestatari s-au adunat în Piața Mare din centrul municipiului
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 19.47
Sute de protestatari, în marș prin zona centrală a municipiului Cluj-Napoca
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 19.48
Brașov: Peste 700 de persoane s-au adunat lângă Prefectură; cer ca viitorul Guvern să nu aibă corupți
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 19.57
Constanța: Circa o mie de protestatari, într-un marș în centrul orașului
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 19.57
Botoșani: Peste 200 de tineri protestează în Piața Revoluției
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 20.10
Buzău: Aproape 1000 de tineri au ieșit în stradă
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 20.15
Iași: Peste 2 000 de persoane protestează în Piața Unirii
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 20.19
Olt: Câteva zeci de persoane protestează în fața Prefecturii; se cere schimbarea clasei politice
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 20.23
Gorj: Câteva sute de persoane protestează în Târgu-Jiu împotriva clasei politice
Manifestanților le-au fost împărțiți fluturași în care oamenii sunt îndemnați să aplice pe o platformă online și să facă nominalizări și să voteze persoane în diferite funcții de conducere și administrare.
„Degeaba îi dăm jos pe ăștia de acum dacă nu găsim pe alții mai buni care să le ia locul. Nu trebuie lăsați oameni incompetenți să ajungă la putere pe spinarea noastră. Împreună putem găsi și susține oameni corecți, care merită acele funcții. Oamenii care își asumă responsabilități în fața poporului, nu a partidelor politice”, scrie pe fluturași.
Pe traseul de la Piața Universității la Piața Constituției nu au fost semnalate incidente.
Ei scandează „Parlament penal”, „Dizolvare”, „Plecați cu toții”, „Demisia”, „Hoții, hoții”.
Cei care au ajuns în fața Palatului Parlamentului au afișat un banner pe care scrie „De 26 de ani, furați prin rotație”, „Groparii României”.
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 20.29
Protest în București; peste 15.000 de oameni la Universitate și în Piața Constituției
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 20.29
Neamț: Aproapte 500 de persoane protestează în Piatra Neamț
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 20.32
Vaslui: Peste 250 de protestatari în Piața Centrului Civic
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 20.33
Hunedoara: Proteste ale tinerilor, la Petroșani și Deva
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 20.41
Târgu Mureș: Peste 400 de persoane, la un marș împotriva corupției
Manifestanții au fost însoțiți de cordoane de polițiști și jandarmi, iar pe toată durata deplasării au scandat „Colectiv, colectiv!”, „Demisia!”, „Uniți, salvăm toată România!”, „Libertate, libertate”, au aplaudat și au purtat pancarte cu mesaje.
Peste 2.000 de persoane protestează, miercuri seara, în centrul Craiovei, scandând mesaje prin care cer „schimbare” și „salvarea României”.
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 20.54
Dolj: Peste 2.000 de persoane, la un protest în centrul Craiovei
Printre participanții la protest se află și tineri intelectuali. Unul dintre aceștia, istoricul Marius Rotar, a declarat că a ieșit în stradă în primul rând în semn de solidaritate față de ceea ce s-a întâmplat la București, iar în al doilea rând ca o contrapondere la acțiunea care a avut loc cu o seară înainte la Alba Iulia în organizarea ASCOR.
„Hoții”, „La pușcărie”, „PNL și PSD, aceeași mizerie” și „Dacă vă pasă, ieșiți din casă” sunt câteva din scandările participanților la protestul care a debutat în fața Palatului Administrativ. Protestatarii, unii dintre ei purtând steaguri tricolore, au afișat pancarde cu mesajele „O dorință sinceră: România liberă”, „Corupția ucide”, „Noi suntem generația care schimbă istoria” sau „Până ieri am tăcut, de azi încep să urlu”.
Peste cinci sute de persoane participă, miercuri seara, la Alba Iulia la un miting și marș de protest, acțiuni anunțate în cursul zilei pe rețelele de socializare, printre lozincile scandate fiind atât mesaje antiguvernamentale și împotriva partidelor politice, dar și de solidaritate cu victimele incendiului produs în clubul Colectiv.
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 20.56
Alba: Lozinci antiguvernamentale și împotriva partidelor politice, scandate de peste 500 de protestatari
Aceasta a fost a doua seară în care la Ploiești au fost organizate manifestări în urma incendiului din clubul Colectiv, după ce, marți seară, peste 1.500 de tineri au participat la un marș autorizat în memoria victimelor, aprobarea fiind obținută de un tânăr de 18 ani.
De asemenea, aceștia au afișat pancarte și bannere de dimensiuni mari cu mesaje precum „Parlament penal. Demisia”, „Stop corupției”, „Noi suntem generația care nu tace”, „Fără imunitate” și „Demisia n-ajunge. Acum cine răspunde?” și au intonat imnul național.
Protestatarii au cerut demisia Parlamentului, parlament unicameral și dreptate, ei scandând „Colectiv”, „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”, „O dorință sinceră, România liberă”, „N-aveți coloană, decât oficială”, „Cinste lor, cinste salvatorilor”, „Vrem dreptate, așa nu se mai poate”.
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 21.00
Prahova: Aproximativ 500 de persoane au protestat la Ploiești, cerând demisia Parlamentului
Protestatarii au afișat versuri ale trupei Goodbye to Gravity.
Protestatarii s-au adunat în pasajul Corneliu Coposu, de unde au pornit într-un marș către statuia preotului Vasile Lucaciu din Piața Libertății, unde au cântat Imnul Național. Ei au avut pancarte cu mesaje antiguvernamentale și împotriva partidelor, precum „Jos clasa politică coruptă”, „Învățământ, nu Biserici” și au scandat lozinci precum „Hoții”, „Vrem Dreptate”, „Demisia”, „Ieșiți în stradă dacă vă pasă”, „Ne vrem țara înapoi”.
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 21.04
Satu Mare: Circa 1.000 de persoane au protestat în centrul orașului
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 21.13
Dâmbovița: Sute de târgovișteni au ieșit în Piața Tricolorului
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 21.20
Maramureș: Aproape 300 de persoane au demonstrat în municipiul Baia Mare
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA
21.25 Brăila: Peste 1.000 de persoane protestează în Piața Independenței
Brăila: Peste 1.000 de persoane protestează în Piața Independenței
Polițiștii și jandarmii au însoțit coloana care a mers pe Calea Călărașilor, de la Tribunal spre Centrul Istoric, timp în care manifestanții au scandat: ‘Am mers în marș pentru oamenii arși!’ , ‘Cinste lor, cinste lor, cinste pompierilor!’, ‘București nu uita, Brăila e de partea ta!’.
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 21.28
Bihor: Aproape o mie de orădeni au mărșăluit pe străzile din centrul municipiului
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 21.29
Tulcea: Circa 100 de participanți la un marș de solidaritate pe străzile municipiului
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 22.02
Vâlcea: Sute de protestatari au cerut dizolvarea Parlamentului și o nouă clasă politică
Peste 500 de vâlceni au cerut, miercuri seara, în Piața Revoluției din Râmnicu Vâlcea, alegeri anticipate și dizolvarea Parlamentului, aceștia susținând că nu este suficientă doar demisia guvernului.
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 22.13
Suceava: Aproximativ 100 de tineri au participat la un marș de comemorare a victimelor din Colectiv
Cei care s-au manifestat miercuri seară la Suceava au purtat pancarte pe care scria ”Colectiv, împreună rezistăm”, ”Corupția ucide”, ”Suceava în doliu”, ”The day we give in is the day we die” (vers al trupei Goodbye to Gravity — n.r.).
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 22.16
Alba: Protest încheiat în fața casei primarului Mircea Hava
Peste o mie de persoane au participat, miercuri seară, la Alba Iulia, la un miting și marș de protest, la finalul acțiunii o parte dintre cei prezenți deplasându-se spre locuința primarului Mircea Hava, unde au scandat „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”.
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 23.53
Dolj: Protestul de la Craiova s-a încheiat fără incidente
Participanții la acțiune au fost însoțiți de polițiști și jandarmi, iar pe toată durata deplasării au scandat „Cine nu sare, nu vrea schimbare!”, „Colectiv, Colectiv!”, „Demisia!”, „Uniți, salvăm toată România!”, „Libertate, libertate”, au aplaudat și au purtat pancarte cu diferite mesaje.
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 21.17
Manifestanții din Piața Constituției au plecat spre Universitate
Mai mulți participanți flutură steaguri tricolore. Alții poartă mesaje pe pancarte: „Schimbarea e în noi”, „România, trezește-te!”, „Nu stați la balcoane, că muriți de foame!”.
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 21.51
Protestatarii din Capitală s-au adunat din nou în Piața Universității
Printre mesajele afișate pe pancarte de manifestanți sunt: „Nu schimbăm un nume, ci un sistem”, „Suntem un mare Colectiv contra unui Guvern abuziv”, „Nu plecăm acasă, îngerii nu ne lasă”, „Luați șpăgi de milioane și românii mor de foame”, „Vrem democrație, nu doar pe hârtie”, „Integritatea începe cu noi”, „Ne-am săturat, de-aia ne-am adunat”.
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 23.13
Protestatarii din Piața Universității au început să se disperseze
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 23.47
Manifestanții din Piața Universității au ținut un moment de reculegere pentru victimele de la Colectiv
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 23.59
Manifestanții din București merg spre clubul Colectiv
Oamenii au ținut un moment de reculegere, iar apoi au rostit rugăciunea „Tatăl nostru” și au strigat în cor „Colectiv”.
ACTUALIZARE, 4 NOIEMBRIE ORA 1.00
Mai multe sute de persoane au ajuns în fața clubului Colectiv, după ce au participat în cursul serii de miercuri la o manifestație în Piața Universității.
ACTUALIZARE. 5 NOIEMBRIE ORA 11.00
Pe 5 noiembrie, la ora 11.00, o nouă scrisoare deschisă fost adresată Comisarului European Corina Crețu. comisarul a răspuns în aceeaşi zi, conform expertforum.ro
“Vă scriem pentru a vă solicita, în mod direct, implicarea și sprijinul pentru victimele care au supraviețuit tragediei de la Colectiv. Drama celor care și-au pierdut viața și a celor care încă luptă pentru ea a zguduit Europa. Sunt peste o sută de oameni spitalizați la București, în condițiile în care îngrijirea unui singur pacient necesită resurse umane și financiare foarte mari.
Sunt 34 de tineri internați în stare critică și gravă, la Spitalul Universitar, Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, Spitalul Militar și Spitalul Agrippa Ionescu. Alți 30 sunt intubați la Spitalul Bagdasar, Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Elias, Spitalul Sf. Pantelimon și Spitalul Floreasca, iar 70 se află în stare stabilă la clinicile Bagdasar, Sf. Ioan, Elias, Spitalul Militar, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Gerota, Spitalul Agrippa Ionescu și Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri.
Cazurile medicale cu arsuri pe o suprafață mare a corpului sunt printre cele mai complexe. Specialiști în acest domeniu, foarte puțini. Este clar, în acest moment, că medicii români au nevoie de ajutor și că trebuie intervenit urgent pentru a salva viețile acestor oameni.
România este stat-membru al Uniunii Europene. Vă rugăm să purtați mesajul nostru mai departe și să faceți un apel către statele-membre, pentru ca, pe baza formularului european E 112 sau prin cel mai rapid sistem cu putință, o parte dintre acești pacienți să fie transferați pentru îngrijii medicale în străinatate. Se pot stabili parteneriate directe între spitale, suntem cetățeni europeni. Suntem convinși că în momente precum acesta, solidaritatea celorlalte state din Uniunea Europeană nu va ezita să se manifeste, dacă mesajul nostru și al dumneavoastră va ajunge la ele. Nu avem timp de pierdut, viața este o prioritate absolută și trebuie acționat fără întârziere.”, se relta în scrisoarea deschisă, semnată de Membri ai comunității românești din Belgia, Membri ai comunității românești din Franța, Membri ai comunității românești din Spania, Membri ai comunității românești din Italia, Membri ai comunității românești din Germania, Membri ai comunității românești din Irlanda, Membri ai comunității românești din Marea Britanie, Membri ai comunității românești din Olanda. Scrisoarea mai era semnată şi de următoarele organizaţii non-guvernamentale din România: Expert Forum
Centrul Român de Politici Europene
Freedom House
Asociatia Română pentru Cultură, Educaţie si Normalitate (ARCEN)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Centrul pentru Resurse Civice (CRC)
Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CERE)
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR CH)
ACTUALIZARE 5 NOIEMBRIE, ORA 12:54. ExpertForum anunţă că aşteaptă o invitaţie la consultările de la Cotroceni.
Presedintele a spus ca maine se va consulta cu „societatea civila si strada”. O idee buna. Presupun ca are si un plan pentru a gestiona selectia si a face invitatiile. Pentru ca lumea a inceput sa scrie la EFOR pentru a se auto-propune (!) sa clarificam:
– EFOR nu crede ca asemenea consultari pot functiona daca toata lumea da buluc acolo pe baza de auto-propunere
– presupunem ca Presedintia va face cumva selectia si invitatiile
– nu stim nimic in plus fata de ce a spus presedintele la TV
– nu vom merge acolo neinvitati
Invitati sau neinvitati, avem oricum un plan de masuri rapide si (credem noi) fezabile, adresat presedintelui si parlamentului, care raspund agendei strazii si pe care il vom face public azi la 15.00
ACTUALIZARE 5 noiembrie, ORA 17.00. Declaraţii Corin Creţu, europarlamentar.
“În legătură cu scrisoarea deschisă primită, doresc să transmit opiniei publice preocuparea mea continuă de a veni în ajutorul victimelor incendiului din clubul Colectiv.
Vă asigur că la nivelul Comisiei Europene urmărim îndeaproape evoluția stării de sănătate a acestora și facem tot ce ne stă în putere pentru a beneficia de cele mai bune condiții de îngrijire și tratament.
În acest sens, am luat deja legătura cu colegii mei Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, și Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentară, cu rugămintea de a identifica de urgență modalitățile prin care putem interveni la nivel european. Totodată, DG Sanco a informat Comisia pentru Siguranța Sănătății, care reunește rețeaua autorităților de sănătate din statele membre, atât în ceea ce privește situația victimelor din țara noastră, cât și privind necesitatea unui ajutor de urgență.
Doresc să mulțumesc pe această cale statelor membre care au oferit deja sprijin României și vă asigur că atât eu, cât și colegii mei, suntem solidari cu populația României în aceste momente atât de grele.
Personal, sunt profund afectată de pierderea atâtor vieți omenești și sper ca aceia care azi se zbat între viață și moarte pot beneficia de cele mai evoluate tratamente pentru a se însănătoși cât mai curând. Așa cum am spus, i-am rugat pe colegii mei cu atribuții în domeniu să trateze în regim de urgență această tragedie.”
ACTUALIZARE 5 noiembrie. ORA 18, EXPERT FORUM- SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PREŞEDINTE ŞI PARLAMENT.
Iată ce cere ong-ul nonguvernamental Expertforum:
Pentru preşedintele Iohannis
1. Desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014 cât şi în noiembrie 2015.
Demisia lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce dv aţi promis celor ce v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie.
Pentru Parlament și premierul nou investit
2. Revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, pentru a înlătura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie.
3. Anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014.
CCR a declarat măsura neconstituţională, însă Parlamentul refuză de aproape un an de zile să pună situaţia în ordine, plasându-se astfel în afara legii. Termen: 1 decembrie.
4. Dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI și SIE din Parlament și desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase și să ofere explicații publice pentru activitățile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient. Termen: 1 decembrie.
5. Înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public. Termen: 1 decembrie.
6. Aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate. Termen: 10 decembrie.
7. Respingerea inițiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupție. Termen: 1 decembrie.
8. Întărirea DNA și a Parchetelor prin oferirea posibilității tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI.
9. Premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia).
De asemenea, şefii numiți prin încălcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi București, CN Hunedoara și altele trebuie demiși și noii şefi numiţi prin respectarea deplină a criteriilor de selecţie şi profesionalism cerute de OUG 109. De la aplicarea acestei ordonanțe, modificată recent, nu trebuie să existe niciun fel de excepţii. Termen: 1 decembrie.
10. Premierul învestit se angajează să decăpușeze companiile de stat (care au datorii cât bugetele sănătății și educației la un loc), precum și la continuarea procesului de profesionalizare și depolitizare a managementului companiilor de stat. Termen: 10 decembrie.
Propunem Președinției stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentanților societății civile la consultările convocate pentru data de 6 noiembrie sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere.
Bucureşti 5 noiembrie 2015
Ce a făcut societatea civilă pe 6 noiembrie, după tragedia Colectiv
Pe 6 noiembrie, la o săptămână după tragedia din Colectiv, societatea civilă lua atitudine. În jurul orei 13, mai multe organizaţii nonguvernamentale trimiteau o scrisoare deschisă către Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi către secretarul de stat Raed Arafat. Scrisoarea s-a intitulat “Salvaţi vieţile victimelor din Colectiv”. Telegrama este şi acum disponibilă peexpertforum.ro şi o vom reda şi noi, mai jos:
“Domnule ministru Nicolae Bănicioiu,
Domnule secretar de stat Raed Arafat,
Suntem un grup de reprezentanți ai societății civile: români din instituțiile europene, din comunități ale diasporei, asociații și organizații non-guvernamentale. Vă scriem pentru a vă ruga să solicitați urgent sprijin internațional pentru victimele care au supraviețuit tragediei de la Colectiv. Situația este dramatică și dumneavoastră știți acest lucru. Nu se poate gestiona o urgență medicală de asemenea amploare cu dotările și capacitatea spitalelor din România, în acest moment.
Lipsa dumneavoastră de reacție echivalează cu premeditarea. Sunt oameni în stare critică sau la un pas de ea. Credem că aveți, în acest moment, destule informații încât să știți că, în situația în care nu cereți ajutor extern în mod răspicat, acum, numărul victimelor va crește considerabil în următoarele zile. Vă rugăm să cereți ministerelor sănătății din statele-membre sprijin pentru preluarea pacienților care pot fi transportați. Cereți ajutor uman și material pentru cei din țară. Cereți transfer, echipe de medici, echipament medical și redactați scrisori oficiale către spitalele cu secții specializate din Europa. Există, chiar în acest moment, clinici dispuse să ajute, care așteaptă să fie solicitate, pentru că nu li s-a înaintat nicio cerere în acest sens. Iar altele, foarte multe, nici nu știu de această dramă.
Fiecare minut pe care îl pierdeți înseamnă vieți omenești. Aveți datoria de a încerca să le salvați. Sunteți în poziția de ajuta acești oameni în mod direct, nimeni nu o poate face în locul dumneavoastră. Iar mai presus de orice obligație politică, sunteți medici. Ați depus un jurământ. Asta, înainte de toate, ar trebui să vă determine să reacționați, până nu este mult prea târziu, pentru că târziu este deja.
Vă mulțumim !”
Semnează:
Români din instituțiile europene
Membri ai comunității românești din Belgia
Membri ai comunității românești din Franța
Membri ai comunității românești din Spania
Membri ai comunității românești din Italia
Membri ai comunității românești din Germania
Membri ai comunității românești din Irlanda
Membri ai comunității românești din Marea Britanie
Membri ai comunității românești din Olanda
Organizații non-guvernamentale din România:
Expert Forum
Freedom House
Asociația Română pentru Cultură, Educaţie si Normalitate (ARCEN)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Centrul pentru Resurse Civice (CRC)
Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CERE)
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR CH)
Jurnalistul Liviu Mihaiu, Sorin Ioniţă, Cristina Guset, Nicuşor Dan, dar şi Claudia Postelnicescu, reprezentantă a mişcării Iniţiativa România, au fost prezenţi la consultările de la Cotroceni cu societatea civilă. Adrian Despot a participat şi el, deşi liderul trupei Viţa de Vie anunţase, pe Facebook, că prezenţa sa la aceste discuţii nu ar fi decât „o altă improvizaţie”.
UPDATE 17:13 – Societatea civilă a cerut o nouă clasă politică. Iohannis le-a spus să intre în politică
Reprezentanţii societăţii civile care au venit, vineri, la Palatul Cotroceni, i-au cerut preşedintelui un guvern fără corupţi şi o nouă clasă politică, replica şefului statului fiind, potrivit unor participanţi, ca aceştia să se implice politic, eventual înfiinţând noi partide.
UPDATE 14:13 – Preşedintele Iohannis urmează să facă declaraţii de presă în jurul orei 15.00
Klaus Iohannis urmează să facă declaraţii de presă, vineri, la Palatul Cotroceni, în jurul orei 15.00, pentru a prezenta concluziile consultărilor care au avut loc în aceste zile cu partidele parlamentare şi cu reprezentanţii societăţii civile, respectiv organizaţii neguvernamentale şi protestatari.
Declaraţiile de presă vor avea loc după ce vor fi finalizate discuţiile care au loc, la această oră, cu reprezentanţii societăţii civile, informează Administraţia Prezidenţială.
UPDATE 13:40 – Iohannis a început consultările cu societatea civilă: E o întâlnire atipică, în vremuri deosebite
Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţi ai societăţii civile au început, şeful statului spunându-le acestora, la începutul discuţiilor, că este o întâlnire atipică, în vremuri deosebite, declanşatorul fiind tragedia din Clubul Colectiv.
„Tragedia care a avut loc în clubul Colectiv a fost un declanşator foarte puternic pentru o adevărată revoltă, pentru o mişcare care a dus la căderea Guvernului. Eu cred că mişcarea cu care avem acum de a face este considerabil mai mult decât o schimbare de Guvern. Este o schimbare de paradigmă”, a spus Iohannis, după ce i-a primit la Cotroceni pe membrii delegaţiei.
Preşedintele a afirmat că oamenii aşteaptă acum, pe bună dreptate, o schimbare a modului în care se face politică, iar consultările cu societatea civilă au un rol aici. Klaus Iohannis s-a angajat să transmită mesajele reprezentanţilor societăţii civile şi ai protestatarilor către politicieni.
Lista completă a delegaţiei societăţii civile
Delegaţia este formată din 20 de membri ai societăţii civile, ONG-uri, precum şi reprezentanţi ai protestatarilor din Piaţa Universităţii.
Este vorba despre Sorin Ioniţă (Expert Forum), Elena Calistru (Funky Citizens), Nicușor Dan ( Asociaţa Salvaţi Bucureştiul), Mihai Dragoş (Consiliul Tineretului din România), Ionuţ Sibian (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii) Cristina Guseth (Freedom House), Liviu Mihaiu (Salvaţi Dunărea şi Delta), Ema Stoica (studentă la Facultatea de Jurnalism), Adrian Despot, Tudor Benga (OKIAN), Alexandru Bindar ( Uniunea Studenţilor din România), Cătălin Drulă (Ascoiaţia Pro Infrastructura), Edmond Niculuşcă (Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate), Horia Oniţă (Consiliul Naţional al Elevilor), Claudia Postelnicescu (Iniţiativa România), Ştefan Dărăbuş (HHC România), Andrei Cornea (GSD), Clara Matei (Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România), Dragoş Slavescu, medic, Octavian Berceanu.
Realizatorul de radio şi televiziune Liviu Mihaiu anunţase, pe contul său de Facebook, că a fost sunat de la Cotroceni de către consilierul Andrei Muraru, precizând că se va duce la consultările cu Klaus Iohannis pentru a-i reprezenta „pe cei care se simt nereprezentaţi”, deoarece i-au cerut acest lucru mai mulţi oameni zilele trecute.
„Reprezint un mediu foarte ostracizat: societatea civilă organizată profesional şi presa. două domenii faţă de care Statul s-a comportat subversiv şi ostil, făcând tot posibilul să le ocupe. Reprezint mai degrabă Piaţa Universităţii 1990, loc în care am manifestat importiva sistemului aşa cum fac cei de azi, copiii celor care au luptat la Revoluţie şi au fost alergaţi pe străzi la Mineriade”, a scris Liviu Mihaiu.
El a precizat că a fost prezent în 1989, cu arma-n mână la Revoluţie şi ştie exact cine a deturnat-o din mâinile cetăţenilor transformând România într-un stat captiv.
„Am 25 de ani de jurnalism în care am scris mii de pagini de anchete despre corupţia politico-adminitrativă. N-aş vrea ca azi la Cotroceni să fie numai uniformele societăţii «civile» de casă a sistemului, cei care au militat pentru introducerea legilor Big Brother. Mi-au cerut-o mai mulţi oameni zilele trecute şi mă duc să-i reprezint pe cei care se simt nereprezentaţi. Amin”, a mai scris Liviu Mihaiu.
Cu câteva ore înainte de începerea discuţiilor, Palatul Cotroceni a informat că a primit 5.520 de mesaje de la ONG-uri şi de la protestatari, fiecare conţinând una sau mai multe propuneri de persoane care solicitau să participe la consultări.
Care sunt revendicările prezentate preşedintelui
Organizaţii neguvernamentale reprezentate la discuţii îi transmiseseră preşedintelui o listă de revendicări: desemnarea unui premier credibil; revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a şefilor CJ prin vot direct; întărirea DNA şi a Parchetelor prin oferirea posibilităţii tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI; revocarea Avocatului Poporului; dizolvarea comisiilor SRI şi SIE; aprobarea înfiinţării Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate; respingerea iniţiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupţie.
De ce s-a răzgândit Adrian Despot
Adrian Despot a scris vineri dimineaţa, pe Facebook, că participarea sa în calitate de reprezentant al protestatarilor la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis nu ar fi decât o altă improvizaţie, cântăreţul rugându-i totodată pe manifestanţi să nu facă greşeala de a înlocui nişte incompetenţi cu alţi incompetenţi.
„Vă mulţumesc pentru susţinerea şi încrederea acordată. Vă înţeleg furia şi dorinţa de schimbare. Şi eu, la fel ca şi voi, sunt sătul de improvizaţii. Participarea mea în calitate de reprezentant la consultări nu ar fi decât o altă improvizaţie. Nu am nici pregătirea şi nici priceperea necesară pentru aşa ceva. Cu toţii suntem nemulţumiţi de lipsa de profesionalism de care au dat dovadă atât clasa politică cât şi marea majoritate a funcţionarilor publici. Haideţi să nu facem greşeala de a înlocui o serie de incompetenţi cu o altă serie de incompetenţi”, le-a transmis Adrian Despot protestatarilor, prin intermediul unui mesaj publicat, vineri, pe contul său oficial de Facebook.
Ulterior, Adrian Despot a anunţat că participă la discuţiile de la Cotroceni.
„Am fost invitat la Cotroceni de către Presedintele Iohannis. În continuare consider că nu sunt persoana potrivită însă, în spiritul respectului faţă de democraţie şi simbolurile acesteia, voi fi acolo”, a precizat Despot pe Facebook.
Adrian Despot s-a numărat printre principalele persoane care au apărut pe diferite grupuri de discuţii pe Facebook pe care protestatarii le considerau potrivite pentru a-i reprezenta la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.
Nicuşor Dan: Această consultare nu trebuie să fie despre alegerea unui prim ministru
Nicuşor Dan a anunţat, la rândul său, pe Facebook, că, în urma centralizării celor 5000 de propuneri primite la Cotroceni, a fost invitat să participe la consultări.
El a precizat că era tentat să meargă (fără a se erija prin asta în reprezentant al manifestanţilor), cerându-le prietenilor săi de pe Facebook opinia atât asupra participării, cât şi asupra revendicărilor.
„Această consultare nu trebuie să fie despre alegerea unui prim ministru, ci despre un acord politic naţional pe câteva subiecte cheie. Pentru asta, este necesară o nouă rundă de consultări cu societatea civilă, anunţată cu câteva zile înainte”, spunea Nicuşor Dan.
El preciza că este interesat să ceară la negocierile de la Cotroceni: „modificarea sistemului electoral prin eliminarea obstacolelor din Legea partidelor pentru funcţionarea partidelor locale; alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi de scrutin; implementarea sistemului electronic pentru monitorizarea votului multiplu; acord politic naţional pentru siguranţa clădirilor; instituirea unui sistem electronic centralizat pentru dezbaterea publică a tuturor actelor normative emise de toate autorităţile publice; instituirea unui sistem electronic centralizat pentru transparentizarea cheltuielilor publice ale tuturor autorităţilor publice (facturi, contracte, bugete) în conexiune cu un SEAP reformat; publicarea online a tuturor hotărârilor judecătoreşti şi acces online la propriul dosar; constituirea la Cotroceni a unor comisii mixte guvern – societate civilă pe domenii de specialitate, cu întâlniri periodice; demiterea Avocatului Poporului şi numirea unui Avocat al Poporului recunoscut de societatea civilă; demiterea CNA şi numirea unei CNA recunoscută de societatea civilă”.
7 NOIEMBRIE 2015 , A CINCEA-A ZI DE PROTEST PIAȚA UNIVERSITĂȚII
CONFORM WWW.AGERPRES.RO
Peste o mie de oameni s-au adunat sâmbătă, pentru a cincea seară la rând, în centrul Capitalei, pe marginea fântânii de la Universitate fiind așezate candele și fotografii cu victimele incendiului de la clubul Colectiv.
ACTUALIZARE 7 NOIEMBRIE, ORA 20.20
Candele și fotografii cu victimele incendiului de la Colectiv, în a cincea zi de protest în Piața Universității
ACTUALIZARE 7 NOIEMBRIE, ORA 20.20
Sibiu: O mireasă cu o parte din nuntași, la protest
ACTUALIZARE 7 NOIEMBRIE, ORA 22.09
Protestele și adunările de solidaritate au continuat în orașele din țară, cu prezență mai redusă (grupaj)
ACTUALIZARE 7 NOIEMBRIE, ORA 00.16
Protestele continuă la Madrid — românii din diaspora, alături de românii din țară
În mulțime a circulat și o broșură intitulată ‘Ziarul Colectiv’, în care erau prezentate mărturii despre persoanele rănite în incendiu și au decedat duminică.
ACTUALIZARE 7 NOIEMBRIE, ORA 23.48
Protestul desfășurat sâmbătă seara în Piața Universității s-a încheiat, după ce bulevardul Nicolae Bălcescu a fost eliberat, iar cele câteva zeci de protestatari care au mai rămas s-au retras la fântâna de lângă Facultatea de Arhitectură.
8 NOIEMBRIE 2015
13 persoane au decedat in cel mai negru weekend. Bilantul mortilor se ridica la 45, in vreme ce numarul pacientilor in stare critica ajunge la 30, conform http://www.hotnews.ro
Sambata au murit noua persoane. Doi pacienti de la Spitalul de Arsi au murit ieri, la primele ore ale diminetii, apoi fiind anuntat un nou deces la Spitalul Universitar. In urmatoarele ore, secretarul de stat Raed Arafat a anuntat ca doi pacienti dintre cei transportati in Olanda au decedat, dupa aterizare. In urmatoarele ore au mai murit patru persoane, doua de la Spitalul Floreasca, un tanar de la Spitalul de Arsi si o tanara internata la Spitalul Bagdasar.
Conform unui comunicat transmis duminica dimineata de MApN, doua aeronave de tip C-27J Spartan ale Fortelor Aeriene Romane, configurate pentru misiuni de evacuare medicala, sunt planificate sa execute duminica doua noi misiuni umanitare de urgenta catre Marea Britanie (ora aproximativa de decolare 10.00), si Ungaria (ora aproximativa de decolare 12.00) pentru transferul unor pacienti raniti in incendiul de la Clubul Colectiv.
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 10:27
Alte doua victime vor fi transferate la spitale din strainatate cu aeronave MApN
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 10:44
O persoana a incetat din viata la Spitalul de Arsi, informeaza TVR.
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 11:08
Toti cei noua raniti de la Spitalul Militar Central sunt constienti, informeaza reprezentantii institutiei medicale. Starea lor este stabila. Doi dintre ei sunt la terapie intensiva.
Spitalul Bagdasar-Arseni: Patru pacienti sunt in stare critica
Spitalul Grigore Alexandrescu: Toti cei sase pacienti internati sunt stabili
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 11:35
Spitalul Elias: Cinci pacienti raniti in incendiu, in Terapie Intensiva; doi dintre acestia, in stare grava
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 12:16
Tragedia din Colectiv: NATO trimite un avion militar pentru transportarea ranitilor
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 12:31
Un student din Turcia si barmanita din Colectiv, printre cele trei persoane care au murit duminica
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 12:58
Banicioiu: Vor pleca in strainatate toti pacientii care pot fi transportati, indiferent daca sunt asigurati sau nu. Cheltuielile vor fi suportate de stat
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 13:02
Spitalul de Arsi: 9 persoane raman internate – 7 persoane sunt la ATI (dintre care 6 sunt intubati), 2 pacienti sunt in stare critica, informeaza reprezentantii institutiei. Familiile a doua dintre victime au refuzat transferul acestora pentru tratament in strainatate.
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 13:58
INML desfasoara activitate cu toate laboratoarele sale
„Bobo a ajuns in Belgia”, a anuntat pe Facebook o apropiata a lui Bogdan Molesag. Aceasta a precizat ca au existat cateva probleme in privinta starii lui de sanatate pe durata transportului, dar medicii au reusit sa il stabilizeze si acum tanarul se afla intr-un spital din Belgia.
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 14:40
Bogdan Molesag, tobosarul Up to Eleven si cameraman la Prima TV, a ajuns cu bine in Belgia
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 14:46
Spital Elias: Un pacient va fi transferat in Norvegia, altul va pleca in Marea Britanie
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 16:15
Ministerul Sanatatii va infiinta un grup de interventie care va gestiona a doua etapa a ingrijirilor acordate pacientilor din Colectiv
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 16:22
Ministerul Sanatatii: 21 dintre ranitii in incendiul din Clubul Colectiv au fost transferati pana acum in cinci tari
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 16:40
Banicioiu: Numarul pacientilor in stare critica si grava depaseste 30
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 16:58
Medici specialisti din Franta vor sosi duminica seara si in cursul zilei de luni la Bucuresti pentru a opera, alaturi de medicii romani, victime ale tragediei din Colectiv
O aeronava tip Cessna Citation a Inspectoratului General de Aviatie a plecat duminica, in jurul orei 16,20, catre Zurich, Elvetia, pentru transferul unui pacient ranit in incendiul de la clubul „Colectiv”, potrivit Agerpres.
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 17:07
MAI: O aeronava a Inspectoratului General de Aviatie a plecat cu un pacient catre Elvetia
Catalin Mircea Ilnitchi a fost una dintre persoanele ranite grav in tragedia din clubul Colectiv. In momentul declansarii incendiului, tanarul fotograf se afla chiar langa scena pe care concerta trupa Goodbye to Gravity. Ulterior, el a fost internat la Spitalul „Floreasca” din Bucuresti, fiind in stare critica, potrivit relatarilor de pe Facebook ale apropiatilor acestuia.
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 17:37
Fotograful Catalin Ilnitchi, ranit grav in incendiul din Colectiv, a fost transferat in Israel
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 18:07
Tobosarul Goodbye to Gravity a intrat in stop cardiorespirator in aeronava care trebuia sa-l transporte in Elvetia. Avionul, intors din drum
Tobosarul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, a murit, duminica seara, dupa ce a intrat in stop cardiorespirator in aeronava care il transporta la o clinica din Elvetia si care a fost intoarsa din drum, astfel ca bilantul persoanelor decedate in urma incendiului din Colectiv a ajuns la 45, anunta Mediafax.
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 18:34
Tobosarul trupei Goodbye to Gravity si-a pierdut viata. Numarul persoanelor decedate creste la 45
Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a confirmat pentru Mediafax ca aeronava NATO va transporta 10-12 raniti in incendiul din Clubul Colectiv spre spitale din Marea Britanie, Norvegia si Finlanda. „Acum pregatim aeronava NATO. Nu stim inca numarul ranitilor care vor pleca, probabil 10-12, vom vedea. Aeronava va pleca in aceasta noapte”, a mai spus secretarul de stat MAI.
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 19:25
Aeronava trimisa de NATO pentru transportul ranitilor a aterizat. Va pleca in aceasta noapte cu 10-12 pacienti
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 19:37
Legisti: Persoanele decedate sambata si duminica aveau insuficienta organo sistemica
Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a precizat duminica seara ca au intervenit modificari in privinta ranitilor care vor fi transportati cu aeronava NATO, astfel incat vor pleca doar 10 pacienti in Marea Britanie si Norvegia, iar in Finlanda nu va mai fi transportat niciun ranit, deocamdata, transmite Mediafax.
ACTUALIZARE 8 NOIEMBRIE, ORA 20:52
Aeronava NATO va transfera doar 10 pacienti, in Marea Britanie si Norvegia, starea unor victime s-a inrautatit.
Realizat cu sprijinul lui Alexandru Vlădescu  .
Mulțumesc !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu